Roditelje sadašnjih i budućih studenata koji ne dobiju smještaj u studenskim domovima i naredne akademske godine očekuje veliki trošak za stanovanje, o čemu svjedoči podatak da stanodavci po sobi traže i do 300 maraka.

Upravo toliku cifru zahtijeva vlasnik stana u Sarajevu, koji tvrdi da je u pitanju izvanredno uređena soba, s tim što ćete, podrazumijeva se, hodnik i toalet s nekim dijeliti.

Drugi sarajevski stanodavac nudi sobu za nešto nižu cifru, odnosno 250 maraka, ali ima i posebne, pedagoške uslove.

"Soba se izdaje isključivo studentici koja se planira ozbiljno posvetiti fakultetu. U pitanju je komforna i čista soba s balkonom. Stan je tri minuta od trolejbuske stanice. Lokacija je u blizini kampusa, a u cijenu su uračunati voda, struja, Wi-Fi, grijanje, s tim što je zajednička upotreba kuhinje i kupatila", navodi ovaj oglašivač.

Velika su očekivanja stanodavaca i u Banjaluci, gdje su, istina, cijene nešto niže, ali svakako poprilično masne za većinu roditelja.

"Izdajem namještenu dvokrevetnu sobu na Starčevici u prizemlju kuće za jednog ili dva studenta. Stan od oko 70 kvadrata ima dvije spavaće sobe, hodnik, kuhinju, kupatilo, balkon. Cijena sobe je 280 maraka s režijama", navodi vlasnik stana u Banjaluci.

Ruku na srce, ima i onih čiji su apetiti skromniji, pa tako vlasnik stana u banjalučkom naselju Nova varoš za svoju sobu traži 180 maraka, s tim što to nije konačan trošak, pošto ste dužni da plaćate struju i vodu. Međutim, ostale prostorije moraćete da dijelite s više docimera, pošto je riječ o stanu sa tri sobe.

Naravno, u oba grada možete pronaći i jeftiniji smještaj, tako da su sobe dostupne po cijeni već od 150 maraka, ali većina njih, vidljivo je na fotografijama u oglasima, djeluju kao da je namještaj kupljen prije nekoliko decenija, a stanarinu će vam, svakako, dodatno povećati režijski troškovi.

Studentski lideri složni su u ocjeni da je smještaj u privatnoj režiji preskup.

"Studentu u Sarajevu, kao i njegovim roditeljima, zaista nije lako, posebno ako dolaze iz manjih sredina, gdje su plate niže, i ako se uzme u obzir da u porodici radi jedan roditelj", rekao je za "Nezavisne" Hamza Vahid El-Din, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu.

Dobro rješenje za studente koji dolaze izvan Sarajeva, ističe, jesu studentski domovi, u kojima stanarine iznose od 160 do 180 maraka, u šta su uključeni ručak i večera, kao i svi režijski troškovi, izuzev interneta.

"Svakako, Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu će u budućnosti insistirati na tome da se formira fond za socijalno ugrožene studente, kako bismo im olakšali studentski život, uključujući i plaćanje stanarine", obećava lider tog parlamenta.

Stefan Filip Kremenović, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci, smatra da su cijene stanovanja u ovom gradu generalno visoke, a pogotovo za studente.

"Studenti imaju opcije apliciranja za dom, gdje su cijene smještaja izuzetno pristupačne. Za one koji ne ispune uslove i nađu se ispod crte, ostaje opcija privatnog smještaja. Udruživanjem više studenata pri iznajmljivanju smještaja mogu se smanjiti ukupni troškovi stanovanja. Uzimajući u obzir da je prosječna cijena iznajmljivanja stanova 250 KM i da je to skoro trećina prosječne plate u RS, jasno nam je da je to preveliki iznos za roditelje", argumentuje Kremenović.

/Nezavisne/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

20
nov2019

Kampanja studenata socijalnog...

Grupa studenata socijalnog rada iz Banja Luke danas je na Trgu Krajine održala kampanju u okviru pro...

20
nov2019

Sud izbjegava presuditi o zlou...

„Robne rezerve Republike Srpske“ uputile su danas urgenciju Okružnom privrednom sudu Banjaluka da do...

20
nov2019

Osumnjičeni za napad na novina...

Nedeljko Dukić, osumnjičeni za pokušaj ubistva novinara "BN televizije" Vladimira Kovačevića, nalazi...

20
nov2019

Sabor svetog arhangela Mihaila...

Srpska pravoslavna crkva i vjernici proslaviće sutra Sabor Svetog arhangela Mihaila - Aranđelovdan.