399 Objavljeno 20 novembar 2019 Autor: Micro Mreza

Uz dobru organizaciju i jasnu viziju put do uspjeha je zagarantovan što je svojim primjerom potvrdila Nevena Koščica (25) iz Srpca, koja je sa prosjekom 9,30 proglašena za studenta generacije Medicinskog fakulteta u Banjaluci na odsjeku stomatologija.

Da je priznanje otišlo u prave ruke svjedoči i to da je mlada Srpčanka znanje i odlučnost pokazala još od srednjoškolskih dana, kada je bila vukovac, a zatim i prijemnog ispita na fakultetu gdje je ostvarila najbolji rezultat. Zato i ne čudi što je u roku završila ovaj zahtjevni studij, i to sa najvećim ocjenama.  Za stomatologiju se opredijelila jer su je medicinske nauke oduvijek privlačile, a da će to biti njen životni poziv već je nagovijestila kao član Kluba mladih Crvenog krsta iz Srpca.

- Stomatologija je oblast koja se sve više razvija sa napretkom tehnologije i pruža širok spektar mogućnosti za dodatnu specijalizaciju i usavršavanje. To za mene predstavlja izazov i daje mogućnost da ispoljim svoju kreativnu stranu - kaže Nevena.

Njen uspjeh i zalaganje prepoznala je i Komora doktora stomatologije Republike Srpske koja joj je nedavno na svečanoj skupštini dodijelila priznanje za najuspješnijeg studenta stomatologije.

- Ovo priznanje je za mene posebna satisfakcija s obzirom na to da ga dodjeljuju upravo doktori stomatologije koji time potiču profesionalni i lični razvoj mlađih kolega. Zahvalna sam članovima Komore što su prepoznali trud i odlučili da ga nagrade a posebno predsjedniku Komore, doktoru Saši Dabiću, koji se odrekao godišnjeg honorara u cilju nagrađivanja kako mene, tako i drugih studenata i kolega - rekla je Nevena.

Prema njenim riječima, nagrade koje je dobila su vjetar u leđa za buduće životne izazove i obaveza da stečeno znanje opravda i nadogradi.

- Sada mi je cilj da se zaposlim u struci što može da predstavlja problem, jer je konkurencija velika, ali vjerujem da vrijedni i marljivi ljudi kad-tad dođu do željenog posla. Ne isključujem mogućnost odlaska u inostranstvo ukoliko u Srpskoj ne dobijem priliku, ali za sada vjerujem u viziju stvaranja budućnosti u svojoj zemlji - smatra Nevena.

Na fakultetu je bila član studentske organizacije SAMSIC sa kojom je učestvovala na promocijama Svjetskog dana oralnog zdravlja kao i član sekcija prve pomoći i naučno-istraživačkog rada. Bila je tri godine i stipendista Ministarstva prosvjete i kulture RS.

Usavršavanje

Svoje znanje Nevena Koščica nadograđivala je na stomatološkim kongresima i radionicama gdje je dobila brojne sertifikate i stekla iskustvo koje će joj značiti u njenom životnom pozivu.

- Veoma me privlače doktorske studije i posjedujem veliki senzibilitet za naučno-istraživačku djelatnost. U tome je značaj imalo i bavljenje debatom u srednjoj školi koja mi je pomogla da unaprijedim oratorske sposobnosti i razvijem kritičko mišljenje - kaže Nevena koja je kao član Debatnog kluba “Gims” iz Srpca osvajala najviša priznanja na republičkim takmičenjima.

/Glas Srpske/