Načelnik opštine Mlađan Dragosavljević potpisao je danas ugovore o stipendiranju sa studentima opštine Srbac u školskoj 2019/20. godini.

Opštinska uprava Srbac će ove godine stipendirati 86 studenata državnih i privatnih fakulteta za šta će iz budžeta biti izdvojeno nešto više od 60 hiljada KM.

Na prvobitnoj rang listi nisu bili obuhvaćeni svi studenti koji ispunjavaju uslove stipendiranja, zbog ograničenih budžetskih sredstava, ali je načelnik opštine uspio obezbijediti dodatna sredstva kako bi svi studenti dobili stipendiju, koja je ove godine povećana sa 600 na 700 KM.

''Željeli smo da vas na ovaj način motivišemo da se po završetku fakulteta vratite i nastavite živjeti i raditi na području naše opštine. Na nama je da podignemo kvalitet života, donesemo mjere kojima ćemo povećati natalitet i smanjiti odlaske u inostranstvo zbog traženja posla. Imate za nas veliki značaj zbog čega smo se potrudili da povećamo stipendije i da ih dobiju svi koji na to imaju pravo'', rekao je načelnik Dragosavljević.

Načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Marko Miholjčić rekao je da je u zadnje tri godine povećan broj studenata kojima se isplaćuje opštinska stipendija.

''Prije dvije godine je stipendija iznosila 500 KM a godinu kasnije smo je povećali na 600 KM i uvrstili u program stipendiranja i učenika generacije Centra srednjih škola ''Petar Kočić''. Sada je stipendija podignuta na 700 KM a proširili smo pravo stipendiranja i na sve vukovce srednjih škola'', istakao je Miholjčić.

Stipendije su odobrene za četvoro studenata iz kategorije socijalnog statusa kojima će se isplatiti sedam mjesečnih rata u iznosu od 100 KM, koliko je predviđeno i za troje vukovaca i učenika generacije CSŠ ''Petar Kočić'' u školskoj 2018/19. godini.

Sedam mjesečnih rata stipendija po 100 KM dobiće i 53 studenta visokoškolskih ustanova koje se finansiraju iz budžeta Republike Srpske ili Republike Srbije i 22 studenta visokoškolskih ustanova koje se ne finansiraju iz budžeta Republike Srpske ili Republike Srbije.

Za četvoro studenta koji se nalaze na master studijama po Bolonjskom sistemu školovanja i postdiplomskim studijama po dosadašnjem sistemu školovanja biće jednokratno isplaćeno 700 KM.

Studentkinja četvrte godine Novinarstva i komunikologije u Banjaluci, Sonja Milinčić, rekla je da će ovo biti veliki podstrek za sve studente da pruže još bolje rezultate.

''Izabrala sam ovaj fakultet jer me privlači rad u medijima. Voljela bih raditi na televiziji, ali sigurno da ću razmisliti i o zapošljavanju u Srpcu ukoliko dobijem priliku'', rekla je Sonja.

Student četvrte godine Saobraćajnog fakulteta, Momir Adamović, zahvalio se načelniku što je obezbijedio sredstva u budžetu za sve studente koji su stekli pravo na stipendiju.

''Ovo je lijep gest opštine i motivacija za naš budući rad. Još uvijek ne znam čime ću se baviti nakon studija jer je širok spektar zanimanja koje ću moći obavljati, ali volio bih da radim u svojoj struci'', rekao je Momir.

Studenti koji iz određenih razloga nisu mogli prisustvovati današnjem potpisivanju ugovora, mogu to učiniti u toku sljedeće sedmice u prostorijama Opštinske uprave, na prvom spratu u kancelariji br. 10. Isplata stipendija neće početi dok svi studenti ne obave proceduru potpisivanja ugovora.

Više informacija može se dobiti putem telefona: 051 740 001 lokal 217, piše na stranici opštine Srbac.