Ovaj intervju ću po mnogo čemu pamtiti, ako ništa po tome jer je urađen na visini od oko 10 hiljada kilometara, u avionu ruskog Aero Flota, na putu od Novosibirska do Moskve. Moj sagovornik je Iranac Seyed Mojtaba Mortazavi, profesor ruskog jezika na Univerzitetu Verdozi u Mašabu (Mashab) - Iran.

Prije nego li sam krenuo u Rusiju, pročitao sam izjavu predsjednika SAD-a Donalda Trampa, u kojoj on ističe da je Iran proizvodnjom oružja za masovno uništenje prijetnja za čitav svijet i da pomaže teroriste u okruženju, dok njegov narod pati, a ostali narodi su u opasnosti.

Ovaj tviter predsjednik zna štošta da lupi, no, ne zaboravimo, tako su pričali i drugi predsjednici SAD-a, prije svega Barak Obama o Libiji i Siriji, te Džordž Buš o Iraku. Da li je Iran zaista onakva država kakvu nam je predstavio Tramp ili je ona ustrojena na malo drugačiji način? Šta nam uopšte možete reći o Iranu?

„Islamska Republika Iran je država koja broji oko 80 miliona stanovnika. To je zajednica u kojoj dominiraju muslimani, ali pored njih u manjem broju, Iran naseljavaju hrišćani i Jevreji. Šijitski muslimani su dominantniji ali imamo i sunita. Imamo veoma stabilnu ekonomiju, a to dugujemo našim glavnim proizvodima kao što su nafta i petrohemijska industrija, kao i začin šafran koji je najskuplji začin na svijetu.“

Mortazavi ističe i to da je životni standard po njemu u Iraku jako dobar, te da je službena valuta rijal jako stabilna, a jedan rijal iznosi oko četiri hiljade rijala, što je mnogo ali je rijal u svijetu jako respektabilna valuta. Kada se malo bolje analizira minimalna plata u Iranu, ona iznosi oko dva miliona rijala, što je negdje oko 500 dolara. Ako tome dodamo cijene i životni standard u Iranu, koji su skoro isti kao i kod nas, lako zaključimo da je i ovaj minimalac sasvim dovoljan za pristojan život. Za kratko vrijeme u Iranu se za kvalitetan rad može napredovati i dostići prosječnu platu koja iznosi od 800 do 1200 dolara.

Sudeći po životnom standardu, u Iranu se jako pristojno živi. Kakavo je političko uređenje ove zemlje?

„Iran je demokratska zemlja, šačinjena od dvije glavne političke partije reformisti i fundamentalisti, u čije se ideologije uklapaju ostale manje partije. I kao svaka druga zemlja ima svoje probleme ali mi pružamo punu podršku našoj vladi, i narod Irana voli svog predsjednika kojeg izabere. Zadovoljni smo s onim što imamo i stalno učim i radimo da bi napredovali.“

Što se tiče odnosa sa svojim komšijama, oni su, kako naš sagovornik ističe, izuzetno dobri. Prije svega, najbolji odnos imaju s Irakom koga smatraju svojom bratskom državom, no ni ostali narodi koji dijele granicu s Iranom nisu neko na koga narod Irana gleda kao na neprijatelja.

„Volimo naše komšije, to su naša braća, no svakako ima i onih koje ne volimo, to su više vlade i političari, ne narodi, tvrdim vam da nema loših naorda u svijetu, postoje samo loše vlade. Mi ne volimo američku vladu na čelu sa Donaldom Trampom, jer nam oni stalno nameću neke sankcije koje imaju nepovoljne posljedice po ekonomiju naše zemlje i naš narod, što otežava život svim Irancima. No, to nas neće spriječiti da se protiv toga borimo i da istrajemo do kraja, to nas samo ojačava.“

Već smo čuli da vam se ne sviđa američka vlada, no, niste ni vi njim dragi. Poslije Sjeverne Koreje, prvi ste na listi za odstrel. Kako tamošnji političari ističu, posjedujete oružje za masovno uništenje i prijetnja ste za američku ali i svjetsku nacionalnu sigurnost.

„Pričanje o atomskim bombama je skroz promašena priča, jer sa sigurnošću znam da mi nemamo atomske bombe, jer ne trebamo takvo oružje koje uništava sve, oni ga imaju. Političari Izraela i SAD-a su jako negativno nastrojeni prema nama ali na ostali svijet gledamo kao na naše prijatelje i s njima poslujemo, vršimo robnu razmjenu, razmjenjujemo ljude, stručnjake, studente, dok SAD i nema baš toliko zemalja prijatelja kao mi. Imamo jaku vojsku i ekonomiju, ne treba nam tako strašno oružje niti nam trebaju prirodni resursi od drugih zemalja, što nam treba mi pošteno platimo. Dok SAD oduzima resurse zemljama i osiromašuje ih, što želi i sa našom zemljom.“

Izgleda da je i naša zemlja Bosna i Hercegovina osjetila „ruku pomoći“ političara SAD-a, pa se sada ne možemo pohvaliti životom i standardom kakav smo imali nekada. Kakvo je vaše mišljenje o našoj zemlji.

„Čuo sam mnogo o vašoj zemlji. Znam da ste prošli dosta težak period u skoroj prošlosti, gdje se odvijao rat i gdje su mnogi stradali, zbog čega sam jako tužan jer tamo žive i moja braća muslimani, ali žao mi je i svih drugih koji su ginuli i koji sada pate zbog toga.“

Na kraju sam našem sagovorniku ispirčao mnogo lijepih stvari o našoj zemlji, pa je Mortazavi obećao da će posjetiti Bosnu i Hercegovinu. Uputio sam ga na neka mjesta, a ostala neka sam istraži. Zaista ima šta da vidi.

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

24
maj2019

Uskoro ''Prvi gradiški noćni c...

Nakon organizacije trećeg polumaratona i prve humanitarne trke na pet kilometara, Atletsko rekreativ...

24
maj2019

Poznati regionalni putopisac s...

Jedan od najvećih regionalnih putopisaca će poslije pređenih preko 40 zemalja svijeta i pet kontinen...

24
maj2019

Gradišci...

Stari grade na brodu od Save...

24
maj2019

Policijaska akcija u Prnjavoru...

U akciji "Polo", koju su zajedničkim snagama izveli pripadnici policijskih stanica Prnjavor i Laktaš...