Povodom 1. maja, Međunarodnog przanika rada, Eurocomm-PR Sarajevo, Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča, podsjeća da su davne 1886. godine, tog datuma održane demonstracije radnika u Chicagu.

Oko 40.000 radnika je protestovalo ističući svoje zahtjeve simbolizovane u tri osmice: osam sati rada, osam sati odmora i osam sati odmora i slobodnog vremena. Četiri godine kasnije, milioni ljudi širom svijeta su izašli 1. maja na ulice, a taj dan je proglašen Međunarodnim praznikom rada te se danas slavi u više od 150 zemalja svijeta.

Tim povodom je Grad Beč pripremio infografiku s najvažnijim brojkama zaposlenosti u glavnom gradu Austrije, koji s gotovo 1,9 miliona stanovnika i gotovo 850.000 zaposlenih bilježi najmanju stopu nezaposlenosti od Drugog svjetskog rata.

Muškarci u Beču najčešće rade u javnoj upravi (12 posto), u prodaji i sektoru motornih vozila (12 posto) i gradnji (10 posto). Žene također najčešće rade u javnoj upravi (20 posto), prodaji (14 posto) i zdravstvu/socijalnom sektoru (11 posto).

Čak 198.700 Bečlija radi i nedjeljom, što je ukupno 23 posto svih zaposlenih. Prosječna godišnja neto plata žena je 19.926 evra, a muškaraca 24.606 eura. Čak 41 posto zaposlenih Bečlijki radi pola radnog vremena. Zakonski od 1975. godine, broj radnih sati u sedmici iznosi 40. U Austriji se u prosjeku radi 1.487 sati godišnje, u Njemačkoj 1.356 sati, u Francuskoj 1.514 sati a u Sjedinjenim Američkim Državama 1.780 sati.

Produktivnost, odnosno dodana vrijednost po zaposlenom je u Beču čak 40 posto viša od prosjeka Evropske unije. Očigledno poređenje je tzv. "Big Mac Index" poslovnog časopisa "Economist": Koliko dugo stanovnik određenog grada mora raditi da kupi Big Mac? Beč je u samom vrhu glavnih gradova Evropske unije, s prosjekom od 18 minuta rada.

Samo su London i Kopenhagen bolji. U Parizu su to 23 minute, a u samo 55 km udaljenoj Bratislavi, 48 minuta, skoro tri puta više. Zašto se upoređuje sa Big Mac-ovima? Zato što se oni širom svijeta jedva razlikuju, a prave se od lokalnih sirovina.

/Fena/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

19
avg2019

Počela Područna liga Gradiška:...

Proteklog vikenda startala je nova sezona u Područnoj ligi Gradiška. Gosti su slavili na četiri meča...

18
avg2019

Foto dana: Bil Klinton u halji...

Nakon što je objelodanjeno da se milijarder optužen za pedofiliju Džefri Epstajn ubio, što je jedna...

18
avg2019

Stanje na graničnom prelazu u...

Na većini graničnih prelaza u Bosni i Hercegovini danas je prevladavala gužva. Gradiška posebno pred...

18
avg2019

Na većini graničnih prelaza gu...

Pojačan saobraćaj vozila i duža zadržavanja ovoga jutra bilježe se na izlazu iz BiH na graničnim pre...