U Hrvatskoj će za 10 odsto poskupjeti putarina u periodu od 15. juna do 14. septembra, odnosno u jeku turističke sezone.

Hrvatske autoceste (HAC) ove godine očekuju pet posto veći promet nego prošle godine, čemu bi trebala pridonijeti ljetna sezone čiji će početak obilježiti redovno desetpostotno povećanje cijene putarine u periodu od 15. juna do 14. septembra, za određene skupine vozila.

Preduzeće Hrvatske autoceste je, vezano uz pripremu turističke sezone, u periodu od septembra 2019. do aprila ove godine u vanredno održavanje autoputa uložio više od 20 miliona KM, od čega najveći dio u sanaciju asfaltnog zastora kolnika na autoputu A3 Bregana – Zagreb – Lipovac i A4 Zagreb – Goričan.

Nabavljeno je i 25 novih ophodnih vozila s LED displejima na zadnjoj strani vozila na kojima će se prikazivati precizna upozorenja vozačima u slučaju potrebe. Ophodna vozila opremljena su s 32 automatska defibrilatora, a za ovu je sezonu osposobljeno dodatnih 103 radnika.

Turistička sezona za HAC službeno počinje 17. juna pa će se radovi na autoputevima od tada obavljati u najmanjem mogućem obimu, tako da ne utiču na promet.

Do kraja juna s radom će početi i prvi nadzorni centar na naplatnoj stanici Komin s jednim radnikom u smjeni. On će nadzirati rad automata za naplatu putarina na nekoliko naplatnih stanica čime će se, hvali se Uprava HAC, dodatno osloboditi rad 22 blagajnika za rad na direktnoj naplati. Tako će, recimo, samo na naplatnoj stanici Komin raditi jedan blagajnik umjesto dosadašnjih pet.

Istraživanje Ipsosa je pokazalo da 57 odsto anketiranih autoput koristi zbog odlaska na odmor, dok se prosječno u svakom vozilu koje koristi autoput vozi 2,7 osoba.

/Klix/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

23
sep2019

Nikada nije bilo teže biti ota...

Podizanje i vaspitavanje djeteta nikada nije jednostavan posao, ali podizanje i vaspitavanje djeteta...

23
sep2019

Primadone Tanja Bošković i Rad...

Povodom Male Gospojine, krsne slave grada Gradiška, dive srpskog glumišta Tanja Bošković i Rada prir...

23
sep2019

U Minhenu na Isaru radi paša i...

Guten Tag. Wie geht es dir?

23
sep2019

Grobari vrijeđali Marina

Navijači Partizana skandalozno su vrijeđali kapitena Crvene zvezde tokom vječitog derbija.