U Hrvatskoj će za 10 odsto poskupjeti putarina u periodu od 15. juna do 14. septembra, odnosno u jeku turističke sezone.

Hrvatske autoceste (HAC) ove godine očekuju pet posto veći promet nego prošle godine, čemu bi trebala pridonijeti ljetna sezone čiji će početak obilježiti redovno desetpostotno povećanje cijene putarine u periodu od 15. juna do 14. septembra, za određene skupine vozila.

Preduzeće Hrvatske autoceste je, vezano uz pripremu turističke sezone, u periodu od septembra 2019. do aprila ove godine u vanredno održavanje autoputa uložio više od 20 miliona KM, od čega najveći dio u sanaciju asfaltnog zastora kolnika na autoputu A3 Bregana – Zagreb – Lipovac i A4 Zagreb – Goričan.

Nabavljeno je i 25 novih ophodnih vozila s LED displejima na zadnjoj strani vozila na kojima će se prikazivati precizna upozorenja vozačima u slučaju potrebe. Ophodna vozila opremljena su s 32 automatska defibrilatora, a za ovu je sezonu osposobljeno dodatnih 103 radnika.

Turistička sezona za HAC službeno počinje 17. juna pa će se radovi na autoputevima od tada obavljati u najmanjem mogućem obimu, tako da ne utiču na promet.

Do kraja juna s radom će početi i prvi nadzorni centar na naplatnoj stanici Komin s jednim radnikom u smjeni. On će nadzirati rad automata za naplatu putarina na nekoliko naplatnih stanica čime će se, hvali se Uprava HAC, dodatno osloboditi rad 22 blagajnika za rad na direktnoj naplati. Tako će, recimo, samo na naplatnoj stanici Komin raditi jedan blagajnik umjesto dosadašnjih pet.

Istraživanje Ipsosa je pokazalo da 57 odsto anketiranih autoput koristi zbog odlaska na odmor, dok se prosječno u svakom vozilu koje koristi autoput vozi 2,7 osoba.

/Klix/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

18
jun2019

Realizovana akcija za odlazak...

Samo par sati nakon što su objavili da pokreću dvije akcije za volonterku i njenu porodicu, članovi...

18
jun2019

Isporučena pomoć za Stupare iz...

U decembru 2018. godine stigla je još jedna pomoć za porodice u Republici Srpskoj, a ovaj put pomogl...

18
jun2019

Obogaćena pozorišna scena Grad...

Nedavnim formiranjem Javne ustanove „Grad pozorište“, ova umjetnost dobila je važnu ulogu u gradskoj...

18
jun2019

U Kruškiku održano druženje dj...

Kod crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Kruškiku danas je održano druženje djece sa poteškoćama u razv...