U jeku ljetne sezone, hrvatski ugostitelji muku muče jer nemaju dovoljno sezonskih radnika. Vlada Hrvatske prvo je odobrila 10.611 dozvola za rad u turizmu stranim radnicima, a potom povećala na 12.611, ali su sva mjesta ekspresno popunjena.

Hrvatski ugostitelji traže još minimalno hiljadu dozvola, jer, kako navode, primorani su zapošljavati strane radnike, jer su domaći otišli u Njemačku, Austriju, Francusku, Španiju, piše Avaz.

Prema podacima Agencija za statistiku u BiH, prosječna plata u ugostiteljstvu je 536 KM. Sve je manje iskusnih konobara i kuvara koji žele raditi za platu u BiH kada u regionu mogu zaraditi i trostruko više.

To znaju i hrvatski mediji. Tako u oglasima koje objavljuju nude za 27 posto višu platu od prosječne hrvatske u turizmu, smještaj i tople obroke. Trude se da na sve moguće načine privuku radnike pa nude i dodatke na plaću za rad nedjeljom, praznicima, dvokratni rad i povremeni noćni rad.

Plate u ugostiteljstvu u Hrvatskoj kreću se od 1.700 KM za konobare, dok je plata za kuhare i do 2.800 maraka.

– Zaposlila sam tri kuhara i pet konobara iz BiH i jako sam zadovoljna njima. Početkom maja objavila sam konkurs, za deset mjesta prijavilo se troje iz Hrvatske, a na razgovor je došao samo jedan čovjek. Niko se ne javlja na oglase i jedini je spas da dovedemo nekog sa strane – rekla je za Avaz Tamara Pajić, vlasnica jednog restorana na Hvaru, navodeći da su kod nje neto plate 1.742 KM za pomoćne radnike u kuhinji, dok su za konobare 2.057 maraka.

Jedini spas

Na hrvatskoj internetskoj stranici Jooble.org otvoreno je više od 900 ponuda za sezonski rad, a između ostalog, hitno su potrebne i roštiljdžije, koje će biti plaćene i do 3.714 KM.

I Crna Gora traži radnike

Crna Gora već dvije godine takođe je u potrazi za radnicima u ugostiteljstvu, ali plate nisu toliko visoke kao u Hrvatskoj. Raspon plate za konobara kreće se od 1.000 do 2.000 KM. Neki, takođe, nude smještaj i hranu za svoje radnike.

Brojke

1.800 KM nude plata konobarima

1.200 KM daju čistačicama

1.300 KM plata sobaricama

536 KM prosječna plata konobarima u BiH

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

23
sep2019

Torpedu derbi uz 11 žutih kart...

Minulog vikenda u Područnoj ligi Gradiška na rasporedu su bili mečevi šestog kola.

23
sep2019

Predsjednik FS RS Mile Kovačev...

Čitav život radio sam po propisima i pravilima, a tako će biti i ubuduće. Neću napustiti mjesto pred...

23
sep2019

Zbog alkohola policajci u Grad...

Na području Policijske uprave Gradiška tokom vikenda realizovana je akcija pojačane kontrole saobrać...

23
sep2019

Domaćin FK ''Republika Srpska'...

Na imanju Srpske bratske pomoći nedaleko od Čikaga domaćin 27. „Srbijede“, Fudbalski klub „Republika...