U jeku ljetne sezone, hrvatski ugostitelji muku muče jer nemaju dovoljno sezonskih radnika. Vlada Hrvatske prvo je odobrila 10.611 dozvola za rad u turizmu stranim radnicima, a potom povećala na 12.611, ali su sva mjesta ekspresno popunjena.

Hrvatski ugostitelji traže još minimalno hiljadu dozvola, jer, kako navode, primorani su zapošljavati strane radnike, jer su domaći otišli u Njemačku, Austriju, Francusku, Španiju, piše Avaz.

Prema podacima Agencija za statistiku u BiH, prosječna plata u ugostiteljstvu je 536 KM. Sve je manje iskusnih konobara i kuvara koji žele raditi za platu u BiH kada u regionu mogu zaraditi i trostruko više.

To znaju i hrvatski mediji. Tako u oglasima koje objavljuju nude za 27 posto višu platu od prosječne hrvatske u turizmu, smještaj i tople obroke. Trude se da na sve moguće načine privuku radnike pa nude i dodatke na plaću za rad nedjeljom, praznicima, dvokratni rad i povremeni noćni rad.

Plate u ugostiteljstvu u Hrvatskoj kreću se od 1.700 KM za konobare, dok je plata za kuhare i do 2.800 maraka.

– Zaposlila sam tri kuhara i pet konobara iz BiH i jako sam zadovoljna njima. Početkom maja objavila sam konkurs, za deset mjesta prijavilo se troje iz Hrvatske, a na razgovor je došao samo jedan čovjek. Niko se ne javlja na oglase i jedini je spas da dovedemo nekog sa strane – rekla je za Avaz Tamara Pajić, vlasnica jednog restorana na Hvaru, navodeći da su kod nje neto plate 1.742 KM za pomoćne radnike u kuhinji, dok su za konobare 2.057 maraka.

Jedini spas

Na hrvatskoj internetskoj stranici Jooble.org otvoreno je više od 900 ponuda za sezonski rad, a između ostalog, hitno su potrebne i roštiljdžije, koje će biti plaćene i do 3.714 KM.

I Crna Gora traži radnike

Crna Gora već dvije godine takođe je u potrazi za radnicima u ugostiteljstvu, ali plate nisu toliko visoke kao u Hrvatskoj. Raspon plate za konobara kreće se od 1.000 do 2.000 KM. Neki, takođe, nude smještaj i hranu za svoje radnike.

Brojke

1.800 KM nude plata konobarima

1.200 KM daju čistačicama

1.300 KM plata sobaricama

536 KM prosječna plata konobarima u BiH

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

20
jul2019

Počeli “Dani dijaspore” u Dubr...

Trodnevna manifestacija “Dani dijaspore” počela je nastupom kulturno-umjetničkih društava na stadion...

20
jul2019

Drugi Pub kviz u Gradišci iz p...

Zapisi iz svakodnevice jednog namćora (osjetljivog na zvuke) - dan tristo šesti.

19
jul2019

U Podgradcima grad napravilo u...

U posljednje vrijeme Gradiška se suočava sa sve češćim naletima nevremena koje za sobom ostavlja ozb...

19
jul2019

Srpčanin počinio krađu i tešku...

Policijski službenici Policijske uprave Gradiška, 18.07.2019. godine, Okružnom javnom tužilaštvu Ban...