481 Objavljeno 04 jul 2019 Autor: Micro Mreza

U jeku ljetne sezone, hrvatski ugostitelji muku muče jer nemaju dovoljno sezonskih radnika. Vlada Hrvatske prvo je odobrila 10.611 dozvola za rad u turizmu stranim radnicima, a potom povećala na 12.611, ali su sva mjesta ekspresno popunjena.

Hrvatski ugostitelji traže još minimalno hiljadu dozvola, jer, kako navode, primorani su zapošljavati strane radnike, jer su domaći otišli u Njemačku, Austriju, Francusku, Španiju, piše Avaz.

Prema podacima Agencija za statistiku u BiH, prosječna plata u ugostiteljstvu je 536 KM. Sve je manje iskusnih konobara i kuvara koji žele raditi za platu u BiH kada u regionu mogu zaraditi i trostruko više.

To znaju i hrvatski mediji. Tako u oglasima koje objavljuju nude za 27 posto višu platu od prosječne hrvatske u turizmu, smještaj i tople obroke. Trude se da na sve moguće načine privuku radnike pa nude i dodatke na plaću za rad nedjeljom, praznicima, dvokratni rad i povremeni noćni rad.

Plate u ugostiteljstvu u Hrvatskoj kreću se od 1.700 KM za konobare, dok je plata za kuhare i do 2.800 maraka.

– Zaposlila sam tri kuhara i pet konobara iz BiH i jako sam zadovoljna njima. Početkom maja objavila sam konkurs, za deset mjesta prijavilo se troje iz Hrvatske, a na razgovor je došao samo jedan čovjek. Niko se ne javlja na oglase i jedini je spas da dovedemo nekog sa strane – rekla je za Avaz Tamara Pajić, vlasnica jednog restorana na Hvaru, navodeći da su kod nje neto plate 1.742 KM za pomoćne radnike u kuhinji, dok su za konobare 2.057 maraka.

Jedini spas

Na hrvatskoj internetskoj stranici Jooble.org otvoreno je više od 900 ponuda za sezonski rad, a između ostalog, hitno su potrebne i roštiljdžije, koje će biti plaćene i do 3.714 KM.

I Crna Gora traži radnike

Crna Gora već dvije godine takođe je u potrazi za radnicima u ugostiteljstvu, ali plate nisu toliko visoke kao u Hrvatskoj. Raspon plate za konobara kreće se od 1.000 do 2.000 KM. Neki, takođe, nude smještaj i hranu za svoje radnike.

Brojke

1.800 KM nude plata konobarima

1.200 KM daju čistačicama

1.300 KM plata sobaricama

536 KM prosječna plata konobarima u BiH