Šest godina je prošlo od ulaska Hrvatske u EU, a građani BiH i dalje u tu zemlju mogu ući samo s pasošem, umjesto, kao što je bilo do jula 2013, samo s ličnom kartom.

Tadašnji hrvatski zvaničnici, objašnjavajući promjenu režima na granici, objasnili su da se radi o pravilima EU i da na njih Hrvatska ne može da utiče, ali da će u narednom periodu razgovarati s predstavnicima  zemalja članica, kako bi se ponovo vratio ulazak u zemlju s ličnim kartama.

Dunja Jevak, tadašnji generalni konzul Hrvatske u Banjaluci, obećala je da će njena zemlja uložiti maksimalne napore kako bi se što manje praktičnih stvari promijenilo na samoj granici, a to obećanje Hrvatska je, u najvećoj mjeri, i ispunila.

Međutim, što se tiče vraćanja ličnih karata, sve je ostalo samo na obećanjima.

"Granica Hrvatske i BiH postaje vanjska granica EU i to za nas predstavlja veliku odgovornost. Hrvatska se snažno zalagala da za građane BiH ostane mogućnost prelaska granice s osobnom iskaznicom, odnosno ličnom kartom, ali o tome odlučuju sve članice EU", rekla je tada Jevakova.

Stručnjaci i bezbjednosni eksperti smatraju da bi se sve bezbjednosne provjere koje zahtijeva EU prema građanima BiH mogle obezbijediti i zamjenom pasoša ličnim kartama.

Denis Hadžović, predsjednik Centra za bezbjednosne studije iz Sarajeva, kaže za "Nezavisne" da ne vidi razlog zbog čega se, tehnički gledano, standardi ne bi mogli zadržati uz korištenje ličnih karata umjesto pasoša.

"To je tematika vezana za sigurnost dokumenata, koja je u BiH na veoma solidnom nivou i u skladu s traženim standardima. Na drugoj strani jedina mogućnost je da se na nivou EU donese odluka da prihvataju lične karte kao validan dokument. Što se tiče tehničkih kriterija, mislim da su postojeći biometrijski podaci koji se nalaze u ličnoj karti sasvim dovoljni za kontrolu i nadzor na granicama", ističe Hadžović.

S druge, pak, strane, hrvatski državljani u BiH mogu ulaziti i s ličnim kartama i ne podliježu istim mehanizmima provjere kao kad državljani BiH ulaze u Hrvatsku.

Jasminka Mujić, iz Granične policije BiH, kaže da su pristupanjem Hrvatske EU 2013. godine prestali da važe bilateralni ugovori na osnovu kojih su državljani BiH i Hrvatske mogli da državnu granicu prelaze osim s putnom ispravom i s ličnom kartom, kojom se utvrđuju identitet i državljanstvo.

"S obzirom na to da je BiH potpisnica više sporazuma s EU, kojima se omogućava putovanje državljana zemalja članica EU pod povoljnijim uslovima, Vijeće ministara BiH je donijelo Odluku o vizama, u kojoj član 20. propisuje bezvizni režim za nosioce ličnih karata zemalja članica EU", kaže ona.

Inače, u Graničnoj policiji BiH objašnjavaju da su prema važećim propisima nedržavljani EU tretirani kao građani trećih zemalja, te da moraju imati važeću putnu ispravu, radi unosa evidencijskih pečata prilikom prelaska vanjskih granica EU.

S istim pitanjem obratili smo se i Ambasadi Hrvatske u BiH ali do zaključenja ovog teksta nije stigao odgovor. U Delegaciji EU u Sarajevu su nas na odgovor uputili na Evropsku komisiju, ali nam isto do zaključenja teksta nije stigao odgovor.

/Nezavisne/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

21
okt2019

"Onomatobleja Show"...

Da li su Srbi samo hrabri i rodoljubivi, Bošnjaci samo dobroćudni i gostoljubivi, a Hrvati kulturni...

21
okt2019

Gosti došli turistički

Kakva fantastična nedjelja je iza nas terenima širom dobojskih, derventskih, teslićkih, šamačkih i...

21
okt2019

Radi se na identifikaciji lica...

Policija preduzima radnje na utvrđivanju svih okolnosti prijave da je na džamiji u Kozarskoj Dubici...

21
okt2019

Almasa Asanov pronađena u Grad...

Šesnaestogodišnja Almasa Asanov iz Pridjela Gornjeg, čiji je nestanak prijavljen 16. oktobra, pronađ...