Srbi iz Zapadne Slavonije obilježili su 78. godišnjicu zločina u Kukunjevcu, mjestu kod Lipika gdje su ustaše 11. oktobra 1941. godine u jednom danu ubile 243 mještana.

U logorima smrti Jasenovac, Jadovno, Sisak, Stara Gradiška i drugima u tadašnjoj NDH-a umoreno je još 423 stanovnika Kukunjevca.

Manjina u ovom selu preživjela je Drugi svjetski rat ali njihov broj poslije ovih tragičnih događaja nije ni približno dostignut.

U posljednjem ratu selo je opustjelo, porušene su mnoge kuće, društveni objekti među kojima pravoslavna crkva koja još nije obnovljena. Stotinjak Srba sada živi u Kukunjevcu, kazao nam je Mile Ljubičić koji je obnovio kuću u rodnom mjestu. Oni ovdje borave privremeno jer nema uslova za život.

U posljednjem ratu, tokom hrvatske akcije „Bljesak“ Ljubičić se nastanio u Gradiški, gdje je kao i mnogi Slavonci, pronašao spas i bezbjednost, u Republici Srpskoj započeo novi život ali njegove ratne rane nisu zacijelile.

– Svake godine učestvujem u pomenu na ubijene rođake i komšije. To je prilika da se sastanemo rasuti po svijetu i podsjetimo zlih vremena i naših žrtava – kazao je Ljubičić za „Srpskainfo“.

U organizaciji Mjesnog odbora za obilježavanje tragičnih događaja u Kukunjevcu,  Vijeća srpske nacionalne manjine Lipika i Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Pakrac-Lipik, kod spomenika u Kukunjevcu sredinom oktobra održana je komemoracija.

Na važnost obiljeležavanja godišnjice stradanja Kukunjevčana u Drugom svjetskom ratu ali i ostalih događaja u novijoj istoriji ukazali su Darko Derenj, odbornik u gradskoj Skupštini Lipika i predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine, Ljudmila Ostojić, konzul Srbije u Hrvatskoj, dožupan požeško-slavonski Miroslav Grozdanić, dogradonačelnik Lipika Slobodan Katunar, dogradonačelnik Pakraca Nikola Ivanović, delegacije Vijeća srpske nacionalne manjine Lipika i Požeško-slavonske županije.

– Ovdje svjedočimo o srpskim žrtvama, gdje su spomen ploče bile uništene u posljednjem ratu a potom, na naše insistiranje, obnovljenje. Događaje i umorene civile, među kojima je mnogo djece, ne smijemo zaboraviti, to je naša dužnost i obaveza – naglasio je pakrački paroh Đorđe Teodorović.

Nakon odavanja počasti, polaganja vijenaca i paljenja svijeća, u umjetničkom dijelu program nastupili su Mirjana Bilopavlović, recitarori, pjesnici i glumci iz Zapadne Slavonije.

Ukupno stradalo 666 Kukunjevčana

Brojke u Kukunjevcu, rečeno je na komemoraciji, najubjedljivije svjedoče o targediji ovog sela u ratovima tokom prošlog vijeka. Ukupno je u Drugom svjetskom ratu ubijeno 666 civila, što predstavlja 80 odsto stanovništva ovog zapdnoslavonskog sela.

/Srpskainfo/

TAGS:

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

13
nov2019

Srpčanka Sara Lakić: Parče sre...

Svaki mladi čovjek trebalo bi prvo da se potrudi da u svojoj zemlji pronađe parče hljeba i sreće, pa...

13
nov2019

Akcija PU Gradiška: Sankcionis...

Od ukupnog broja kontrolisanih učesnika u saobraćaju, 37% prekoračilo dozvoljenu brzinu kretanja.

13
nov2019

KMF ''Boračka'' pobjedom ispis...

Proteklog vikenda startalo je prvenstvo Druge futsal lige Republike Srpske grupa Zapad, u kojem se n...

13
nov2019

U Gradišci se otvaraju dva nov...

Grad Gradiška je postao zaista interesantan trgovcima, pa su se mnoge kompanije upravo odlučile da n...