Najstariji dnevni list na Balkanu danas slavi 114. rođendan. Davne 1904. godine u Beogradu ga je pokrenuo Vladislav Ribnikar.

Prvi broj „Politike“ štampan je u tiražu od 2 450 primjeraka, a njen najveći zabilježeni tiraž bio je 25. decembra 1973. godine kada je „Politika“ prodata u 634 000 primjeraka.

Jedan od onih koji je najbolje predvidio sudbinu „Politike“  bio je Pera Todorović, srpski novinar i pisac, jedan od osnivača Narodne radikalne stranke koji je izjavio „Ovaj će list svima našim listovima pojesti panaiju. Sve će sahraniti i nas i naše listove“.

U svojoj dugogodišnjoj istoriji „Politika“ je dva puta prekidala izlaženje, za vrijeme Prvog svjetskog rata od 1914.  do 1919. godine, a drugi put za vrijeme Drugog svjetskog rata od aprila 1941. do oktobra 1944. godine.

„Politika“ još jednom nije izašla pred čitaoce zbog štrajka novinara u ljeto 1992. godine koji su se usprotivili namjeri države da „Politiku“ pretvori u javno preduzeće.

Danas se ovaj list smatra jednim od nacionalnih institucija u Srbiji. Među saradnicima „Politike“ bili su nobelovac Ivo Andrić, srpski pisci i pjesnici Miloš Crnjanski, Branko Ćopić, Desanka Maksimović, Branislav Nušić i mnogi drugi.

„Politika“ danas spada u dnevno- političke novine koje se drže visoko profesionalnih novinarskih standarda, list koji njeguje kulturu dijaloga i slobodu izražavanja. List ima više specijalizovanih redovnih dodataka, a među njima se posebno izdvaja Kulturni dodatak. Njen današnji tiraž je veći od 100 000 primjeraka, a prodaje je u Srbiji i zemljama bivše Jugoslavije.

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

21
okt2019

"Onomatobleja Show"...

Da li su Srbi samo hrabri i rodoljubivi, Bošnjaci samo dobroćudni i gostoljubivi, a Hrvati kulturni...

21
okt2019

Gosti došli turistički

Kakva fantastična nedjelja je iza nas terenima širom dobojskih, derventskih, teslićkih, šamačkih i...

21
okt2019

Radi se na identifikaciji lica...

Policija preduzima radnje na utvrđivanju svih okolnosti prijave da je na džamiji u Kozarskoj Dubici...

21
okt2019

Almasa Asanov pronađena u Grad...

Šesnaestogodišnja Almasa Asanov iz Pridjela Gornjeg, čiji je nestanak prijavljen 16. oktobra, pronađ...