Sve je spremno u NATO-u za prijem Crne Gore u alijansu. Kako se spekuliše čeka se samo pristanak Holandije ali to je više formalnost, jer je ova sedmica ključna za Crnu Goru i njene građane, koji se ne slažu s vlašću.

Aktuelni predsjednik Demokratske stranke socijalista (DPS) i predsjednik vlade Crne Gore, Milo Đukanović, vlada već 25 godina u toj maloj državici bivše Jugoslavije. Nakon 2006. godine kada je Crna Gora stekla nezavisnost, politika aktuelne vlasti je sve više okrenuta prema zapadu, iako je u njoj i dalje prisutan ruski uticaj. Pored ruskog uticaja, veliki broj stanovništva je sve više nezadovoljan, a nezadovoljstvo je kulminiralo događajima u prethodnih nekoliko mjesece, gdje Đukanovićev DPS želi pod svaku cijenu da uđe u NATO alijansu.

Protiv članstva u NATO-u su predstavnici opozicije, koji ne priznaju DPS-ovu skupštinsku većinu i najavljuju proteste za 28. kada bi trebalo da se u, po njima nelegalnoj Skupštini, izglasa za ulazak u alijansu. Otvoreno protivljenje članstvu u alijansi koštalo je lidere opozicije Andriju Mandića i Milana Kneževića privremene slobode, a slobodni su samo jer Vrhovni tužilac nije potpisao zahtjev za pritvor. No, Đukanović se ne zaustavlja tu, već hapsi i vozače, prijeti i ucjenjuje.

Aktuelni predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, da bi umirio opoziciju i nezdovljne građane, obećao je referendum o ulasku u NATO. Ipak, vidjevši da bi ishodi referenduma mogli biti veoma nepovoljni po njegovu stranu, poćutio se i iz njegovog kabineta nema više priče o referendumu.

Opozicija je u bojkotu, vlast na sve načine pokušava da progura i ovo sudbonosno "rješenje" za Crnu Goru. Ljudi ove državice se osjećaju kao taoci, jer nemaju pravo da se izjasne o ovom pitanju. Moguća su dva scenarija. Prvi je da dođe do masovnih protesta, koji bi natjerali vlast da povuče odluku o ulasku u alijansu, a drugi je da Skupština izglasa ono što se i planira, te da Crna Gora, iako na protivljenje većine građana ipak uđe u NATO.

Jedno je sigurno, narod Crne Gore neće zaboraviti bombardovanje njene teritorije, koju je sporveo NATO 1999. godine. Hoće li interes i pojedinaca prevladati u odnosu na ono što narod misli ostaje da vidimo u petak. 

TAGS:

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

20
avg2018

''2Cellos'' najavio novi album...

Novi album “2Cellos” ''Let There Be Cello'' izlazi 19. oktobra, a na njemu se poznati duo ''uhvatio'...

20
avg2018

Sve o studiranju u Italiji na...

Za vas smo odabrali šest fakulteta koje biste trebali uzeti u obzir pri odabiru. Università La Sapie...

20
avg2018

Srbi puše najviše, a Kolumbijc...

Austrija omogućava najviše plaćenih slobodnih dana radnicima (najmanje 22 plus 13 plaćenih dana praz...

20
avg2018

Ansambl naordnih igara "L...

Avgust 2018. je humani mjesec Ansambla narodnih igara "Lijevče" iz Razboja. Humanitarne aktivnosti s...