Sve je spremno u NATO-u za prijem Crne Gore u alijansu. Kako se spekuliše čeka se samo pristanak Holandije ali to je više formalnost, jer je ova sedmica ključna za Crnu Goru i njene građane, koji se ne slažu s vlašću.

Aktuelni predsjednik Demokratske stranke socijalista (DPS) i predsjednik vlade Crne Gore, Milo Đukanović, vlada već 25 godina u toj maloj državici bivše Jugoslavije. Nakon 2006. godine kada je Crna Gora stekla nezavisnost, politika aktuelne vlasti je sve više okrenuta prema zapadu, iako je u njoj i dalje prisutan ruski uticaj. Pored ruskog uticaja, veliki broj stanovništva je sve više nezadovoljan, a nezadovoljstvo je kulminiralo događajima u prethodnih nekoliko mjesece, gdje Đukanovićev DPS želi pod svaku cijenu da uđe u NATO alijansu.

Protiv članstva u NATO-u su predstavnici opozicije, koji ne priznaju DPS-ovu skupštinsku većinu i najavljuju proteste za 28. kada bi trebalo da se u, po njima nelegalnoj Skupštini, izglasa za ulazak u alijansu. Otvoreno protivljenje članstvu u alijansi koštalo je lidere opozicije Andriju Mandića i Milana Kneževića privremene slobode, a slobodni su samo jer Vrhovni tužilac nije potpisao zahtjev za pritvor. No, Đukanović se ne zaustavlja tu, već hapsi i vozače, prijeti i ucjenjuje.

Aktuelni predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, da bi umirio opoziciju i nezdovljne građane, obećao je referendum o ulasku u NATO. Ipak, vidjevši da bi ishodi referenduma mogli biti veoma nepovoljni po njegovu stranu, poćutio se i iz njegovog kabineta nema više priče o referendumu.

Opozicija je u bojkotu, vlast na sve načine pokušava da progura i ovo sudbonosno "rješenje" za Crnu Goru. Ljudi ove državice se osjećaju kao taoci, jer nemaju pravo da se izjasne o ovom pitanju. Moguća su dva scenarija. Prvi je da dođe do masovnih protesta, koji bi natjerali vlast da povuče odluku o ulasku u alijansu, a drugi je da Skupština izglasa ono što se i planira, te da Crna Gora, iako na protivljenje većine građana ipak uđe u NATO.

Jedno je sigurno, narod Crne Gore neće zaboraviti bombardovanje njene teritorije, koju je sporveo NATO 1999. godine. Hoće li interes i pojedinaca prevladati u odnosu na ono što narod misli ostaje da vidimo u petak. 

TAGS:

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

19
mar2018

Adžić: Situacija na terenu je...

Načelnik opštine Gradiška Zoran Adžić poručuje građanima da je situacija pod kontrolom i da nema raz...

19
mar2018

Dubrave deklasirale Ljubić, Je...

Nakon prologniranja svih takmičenja za sedam dana, proteklog vikenda startala je i Druga liga Republ...

18
mar2018

''Sikiranti'' slavili u Podgra...

Utakmicama 14. kola nastavljeno je prvenstvo u Područnoj ligi Gradiška. Kao i do sada bilo je veoma...

18
mar2018

Omladinac startao pobjedom, La...

Proteklog vikenda utakmicama dvanaestog kola nastavljen je šampionat u Opštinskoj fudbalskoj ligi Gr...