Da li ste se ikad pitali kako zaraditi od bloga? Ukoliko je vaš odgovor potvrdan, niste sami u tome. Sve je više i više blogera koji otkrivaju da od bloga može i da se zaradi. U nastavku teksta pokušaću da vam približim neke od mogućnosti za zaradu koje pisanje bloga pruža. Ali pre toga, moram da naglasim da neće svako uspeti da zaradi od pisanja bloga. Da, moguće je zaraditi od bloga, ali za to je potrebno vreme i dosta truda.

Sad kad smo postavili očekivanja možemo da pređemo na načine zarade.

1. Affiliate programi

Prvo da definišemo šta su affiliate programi – to su programi u kojima vi dobijate procenat od prodaje proizvoda. Na primer: jedan od najuticajnijjih blogera na temu pasivnog prihoda i zarade od bloga je Pat Flynn. On mesečno u proseku zaradi 50.000 dolara samo od Bluehost affiliate programa. Šta on u stvari radi? Na svom sajtu reklamira Bluehost kao pouzdanu i kvalitetnu kompaniju za pružanje hosting usluga, budući da ih i sam koristi. On od Bluehost-a dobija link i banere, koje stavlja na svoj sajt, i kad neko na njegovom sajtu klikne na taj baner i kupi hosting od Bluehost-a, on dobija procenat.

Ono što je sjajna stvar kod affiliate programa je to što možete da prodajete zaista kvalitetne proizvode koji će upravo svojim kvalitetom da vam olakšaju prodaju. Ipak, morate voditi računa da su ti proizvodi zaista takvi kakvim se reklamiraju, da ne biste doveli svoj kredibilitet u pitanje. Najbolje bi bilo da ste i sami korisnik tog proizvoda, ali to naravno nije obavezno.

2. Kreirajte sopstveni proizvod

Pored toga što možete da prodajete tuđe proizvode koji već imaju zavidnu reputaciju, isto tako možete i da kreirate svoj proizvod. Naravno, ova opcija je profitabilnija, jer ne delite profit od prodaje ni sa kim, ali sa druge strane morate da uložite mnogo više truda kako biste kreirali kvalitetan proizvod.

Neki od najpopularnijih oblika digitalnih proizvoda koje možete sami da kreirate su:

  • E-knjiga i
  • Video kurs

Poželjno je da budete ekspert za oblast iz koje kreirate proizvod, ali ni to nije neophodno. Nekad je dovoljno da ponudite ono što drugi nisu, odnosno da iskombinujete najbolje od ostalih, na primer da u jednom kursu ili u e-knjizi objedinite više oblasti ili se samo fokusirate na jednu veoma usku nišu, ali je obradite zaista detaljno.

3. Sponzorisani tekstovi

Sponzorisani tekstovi ili native advertajzing su tekstovi koji su plaćeni i gde se na direktan ili indirektan način promoviše neka kompanija, brend ili tema.

Na primer, Coca-Cola Bloggers Network Adria je projekat u kojem kompanija Coca-Cola sponzoriše blog postove blogera na određenu temu bez direktnog pominjanja kompanije ili njenih proizvoda. Sa druge strane, imamo sponzorisane tekstove koji direktno promovišu određene kompanije, proizvode ili usluge, kao što je na primer blog post Dragana Varagića o OŠ “Tvrđava”.

Ovo je veoma klizav teren, stoga morate voditi računa da zaista verujete i mislite to o čemu pišete kako ne biste narušili poverenje vaših posetilaca koje ste teškom mukom zadobili.

4. Konsultacije

Ekspert ste u nekoj oblasti, znate više od ostalih i mislite da to znanje i iskustvo možete na pravi način da prenesete drugima? Zašto ne biste nudili konsultacije kao uslugu?

Mnogi svetski poznati blogeri se bave i konsultacijama iz oblasti u kojima su eksperti. Ono što je glavna razlika između konsultacija i video kursa je u tome što možete jedan na jedan da se posvetite vašem klijentu i time mu pružite kvalitetniju uslugu.

Naravno, ovakav vid treninga je skuplji od video kursa ili od e-knjige, upravo iz razloga što svu svoju pažnju usmeravate samo na jednog klijenta.

5. Google AdSense

AdSense je program ili sistem za reklamiranje koji je u vlasništvu Google-a. Kako on funkcioniše? Ukratko, kada napravite Google AdSense nalog, dobijete nekoliko linija koda koje treba da ubacite na vaš sajt, kako bi Google mogao da ga analizira sadržaj vašeg sajta kako bi prikazivao oglase koji su slični temi vašeg sajta.

Super stvar kod AdSense oglasa je u tome što ne morate vi da tražite ko će da se oglašava na vašem sajtu, nego Google to radi za vas. Međutim, da biste ostvarili značajniji prihod od ovakvog tipa oglašavanja morate ili da imate veliki broj poseta, ili da ste usko specijalizovani za neku oblast u kojoj nema mnogo konkurencije.

Ako se odlučite za AdSense, nemojte preterivati sa brojem oglasa/banera koje ćete da postavite. Ne treba da izgubite iz vida koja je primarna svrha vašeg sajta, jer ako stavite previše oglasa/banera to će početi da nervira vaše posetioce i oni će prestati da dolaze.

6. Baneri

Glavna razlika između prodaje prostora za banere i AdSense-a je u tome što u ovom slučaju vi lično kontaktirate i ugovarate uslove sa licem koje želi da se oglasi na vašem sajtu i što ćete uvek znati čiji oglasi su na vašem sajtu.

Možete da budete statični i da čekate da se vama neko javi sa željom da se oglašava na vašem blogu, a možete i da budete proaktivni pa da vi tražite potencijalne klijente za koje smatrate da imaju istu ciljnu grupu kao i vi, pa bi samim tim oglašavanje kod vas na blogu imalo benefita za njih.

Opet napominjem, imajte uvek na umu ko se oglašava na vašem blogu i da li njihova reputacija i kredibilitet narušavaju vašu. Ono što nikada ne smete da dozvolite je da vam novac postane važniji od reputacije, jer je to siguran put ka gubitku posetilaca i sav vaš trud može preko noći da padne u vodu.

/hocu.ba/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

26
maj2019

FK ''Laminci'' šampion Opštins...

Fudbaleri Laminaca nakon sedam godina ponovo su postali član Područne lige RS – Gradiška.

25
maj2019

Mali heroj - Leon Radak

''Danas ja i Slobodan Boban Radak slavimo 5 godina braka. 😊 Danas se takođe u svijetu obilježava i d...

25
maj2019

Stihovi i note zažuborili pore...

Poezija nekoliko pjesnika popraćena zvucima frule, pozdravljena apaluzima publike, odzvanjala je kra...

25
maj2019

Naplata putarine po kilometru...

Izgradnja četiri naplatne stanice na autoputu Banjaluka - Gradiška je u završnoj fazi, a zatvoreni s...