1730 Objavljeno 01 jul 2018 Autor: Micro mreža

Na 5. Međunarodnoj štraparijadi i izložbi konja u Podgradcima učesnici su se pred oko tri hiljade posjetilaca borili za nagrade kroz tri kategorije-štraparijada i izložbe lipicanera, hladnokrvnjaka i posavca.

Organizatori braća Lukić i Topić su se potrudili da 5. štraparijadu u Podgradcima organizuju na vrhunskom nivou. Nagrade su se dijelile za prvih pet mijesta ukupnog nagradnog fonda od 10 hiljada konvertibilnih maraka. To su prepoznali i takmičari pa su se odazvali u velikom broj i to sa čitave banjalučke regije. Kada je u pitanju takmičenje štrapera, ono se odvijalo u tri kategorije: laka do 1150kg, srednja do 1350kg i teška preko 1350kg. 

Pobjednik u lakoj kategoriji je Peđa Dujdup, dok su drugo mjesto podijelili Drvodex i Gas Petrol.

Najuspješniji u srednjoj kategoriji bio je Milorad Stojanović-Žis, drugo mjesto pripalo je Nikoli Lizdeku, dok je treće mjesto osvojio prvak lake kategorije Peđa Dujdup.

Prvak teške kategorije je Dušan Lukić-Ducelija, dok su ponovo drugo i treće mjesto osvojili Drvodex i Gas Petrol.

Prvo jesto u posavcima pripalo je Bećaru vlasnika Dušanića.

Jedan od učesnika Nikola Perišić ističe da su ovo manifestaciji koje su poslastica za ljubitelje konja i da iako ih mnogi kritikuju, one imaju svoja pravila i funkcionišu bepsrijekorno.

"Ovo je meni sigurno deseta štraparijada i treća u Podgradcima. Lijepo mi je danas bilo ovdje u Podgracima. Svake godine je sve više učesnika, što me stvarno obraduje, jer se štraprijada preoznaje kao zanimljiva manifestacija."

Podgradci su danas zaista bili mjesto manifestacija, što ovo selo i te kako zaslužuje. Domaćini sela se trude da vrate staru slavu, koliko uspjevaju najbolje svjedoče posjetioci, kojih je svake godine sve više.