​Niz manjih britanskih kompanija prebacuje svoje poslovanje na četverodnevnu radnu sedmicu zbog sve prisutnije ideje da bi skraćena nedjelja mogla da poboljša produktivnost radnika i osigura bolju ravnotežu između poslovnog i privatnog života, piše Guardian.

Stoga sve više poslodavaca eksperimentiše s pružanjem tri slobodna dana sedmično svojim radnicima uz zadržavanje iste plate.

Zbog utvrđivanja uticaja koje bi prebacivanje s pet na četiri radna dana moglo imati na britansku ekonomiju, ministar finansija u sjenci i član laburističke stranke Džon Mekdonel naručio je studiju, dok bi Škotska nacionalna stranka idući mjesec trebalo da raspravlja o uvođenju skraćene radne sedmice u Škotskoj.

U posljednjih šest mjeseci to su već učinile Synergy Vision, kompanija specijalizovana za komunikaciju u medicinskom sektoru, Elektra Lighting koja dizajnira rasvjetne uređaje, proizvođač donjeg rublja Lara Intimates kao i Intrepid Camera koja proizvodi i izvozi fotografsku opremu.

“Bilo je ovo šest lijepih sedmica s dugim vikendima”, rekao je Nil Nouls, konsultant u Elektri koja je skraćenu sedmicu uvela u januaru.

“Dva od sedam dana su jedva dovoljna da se čovjek oporavi od stresne sedmice. No, tri dana dovoljna su da se odmorite, ali i da imate dovoljno vremena da radite nešto drugo”, dodao je on.

Rad od ponedjeljka do četvrtka za Maksima Grua iz Intrepida označio je i kraj akumuliranog umora koji je inače osjećao petkom nakon posla. Dodatno, moral i energija zaposlenih podigli su se, a zbog osjećaja da je svaki sat posla važan, poboljšala se i produktivnost, objasnio je.

“Ja učim francuski, Roko se pridružio pozorišnoj grupi, Hugo se više posvetio stolarskim radovima, a Sem izrađuje robota”, opisao je Gru kako on i njegove kolege provode novootkriveno slobodno vrijeme.

Ideja o skraćenoj radnoj sedmici u posljednje je vrijeme došla do izražaja zbog ekonomskih, društvenih zdravstvenih i tehnoloških razloga.

Naime, preopterećenost poslom rezultira s hiljadama oboljelih od depresije svake godine, rad prekovremeno dodatno otežava balansiranje između karijere i brige o porodici, a uz sve to razvoj tehnologije transformiše koncept rada i radnog dana kakvog danas poznajemo.

/Jutarnji.hr/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

24
maj2019

Uskoro ''Prvi gradiški noćni c...

Nakon organizacije trećeg polumaratona i prve humanitarne trke na pet kilometara, Atletsko rekreativ...

24
maj2019

Poznati regionalni putopisac s...

Jedan od najvećih regionalnih putopisaca će poslije pređenih preko 40 zemalja svijeta i pet kontinen...

24
maj2019

Gradišci...

Stari grade na brodu od Save...

24
maj2019

Policijaska akcija u Prnjavoru...

U akciji "Polo", koju su zajedničkim snagama izveli pripadnici policijskih stanica Prnjavor i Laktaš...