​Niz manjih britanskih kompanija prebacuje svoje poslovanje na četverodnevnu radnu sedmicu zbog sve prisutnije ideje da bi skraćena nedjelja mogla da poboljša produktivnost radnika i osigura bolju ravnotežu između poslovnog i privatnog života, piše Guardian.

Stoga sve više poslodavaca eksperimentiše s pružanjem tri slobodna dana sedmično svojim radnicima uz zadržavanje iste plate.

Zbog utvrđivanja uticaja koje bi prebacivanje s pet na četiri radna dana moglo imati na britansku ekonomiju, ministar finansija u sjenci i član laburističke stranke Džon Mekdonel naručio je studiju, dok bi Škotska nacionalna stranka idući mjesec trebalo da raspravlja o uvođenju skraćene radne sedmice u Škotskoj.

U posljednjih šest mjeseci to su već učinile Synergy Vision, kompanija specijalizovana za komunikaciju u medicinskom sektoru, Elektra Lighting koja dizajnira rasvjetne uređaje, proizvođač donjeg rublja Lara Intimates kao i Intrepid Camera koja proizvodi i izvozi fotografsku opremu.

“Bilo je ovo šest lijepih sedmica s dugim vikendima”, rekao je Nil Nouls, konsultant u Elektri koja je skraćenu sedmicu uvela u januaru.

“Dva od sedam dana su jedva dovoljna da se čovjek oporavi od stresne sedmice. No, tri dana dovoljna su da se odmorite, ali i da imate dovoljno vremena da radite nešto drugo”, dodao je on.

Rad od ponedjeljka do četvrtka za Maksima Grua iz Intrepida označio je i kraj akumuliranog umora koji je inače osjećao petkom nakon posla. Dodatno, moral i energija zaposlenih podigli su se, a zbog osjećaja da je svaki sat posla važan, poboljšala se i produktivnost, objasnio je.

“Ja učim francuski, Roko se pridružio pozorišnoj grupi, Hugo se više posvetio stolarskim radovima, a Sem izrađuje robota”, opisao je Gru kako on i njegove kolege provode novootkriveno slobodno vrijeme.

Ideja o skraćenoj radnoj sedmici u posljednje je vrijeme došla do izražaja zbog ekonomskih, društvenih zdravstvenih i tehnoloških razloga.

Naime, preopterećenost poslom rezultira s hiljadama oboljelih od depresije svake godine, rad prekovremeno dodatno otežava balansiranje između karijere i brige o porodici, a uz sve to razvoj tehnologije transformiše koncept rada i radnog dana kakvog danas poznajemo.

/Jutarnji.hr/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

24
mar2019

Pobjeda Bisera za bijeg sa dna...

Uzbudljivo je ovog vikenda bilo na terenima Područne lige Gradiška. Na rasporedu je bilo 15. kolo, a...

24
mar2019

''Pozdrav proljeću'' okupio 20...

Tradicionalni planinarski pohod “Pozdrav proljeću” danas je na Kozari okupio oko 2.000 planinara iz...

24
mar2019

Marko je najmlađa žrtva NATO b...

Djetinjstvo i život dvogodišnjeg Marka Simića nesrećno su se završili kobnog 31. maja 1999. godine k...

24
mar2019

Jedinstvo deklasiralo Polet

Fudbaleri žeravičkog Jedinstva u okviru 18. kola Druge lige Republike Srpske grupa Zapad upisali su...