U srbačkoj opštini žive samo četiri partizana, učesnika Drugog svjetskog rata. Medju njima je i 92. godišnji Dane Davidović, koji sa dvije godine mladjom suprugom Marom živi u selu Kaocima nedaleko Srpca.

Njegov ratni put, kako kaže, bio je veoma težak. U posljednjoj deceniji životnog vijeka, vrijeme uglavnom ispunjava uspomenama iz prošlosti.

Nije starina Dane zanimljiv samo po dugovječnosti i ratnoj prošlosti. On je rekorder u srbačkoj opštini, a možda i u Republici Srpskoj, jer  59 godina prima penziju. To je i bio povod da ga posjete novinari i na licu mjesta uvjere u taj podatak.  Neki izračunaše da je  ovaj "partizan"  primio 650 penzija  i tako  "osiromašio"  penzijski fond  bivše Jugoslavije, odnosno Bosne i Hercegovine i Republike Srpske za oko pola miliona maraka.

Dane Davidović je otišao  u invalidsku penziju  davne 1960. godine kada je imao nepunih 33. godine života. I to zasluženo. U ratu je dva puta ranjavan, a i poslije rata bio je veoma aktivan u društvenom životu.

"Prvi put  sam ranjen 1944. godine u Odžaku na Savi. Dobili smo  zadatak da neutrališemo jedno neprijateljsko uporište. Ubacio sam jednu bombu u objekat iz koga su ustaše djelovale, ali drugu nisam uspio, jer su me pogodila dva metka u glavu. Ostao sam bez oka, a  teško ranjenog prebacili su me volovskim kolima u bolnicu u Slavonskom Brodu, koga smo prethodno oslobodili", priča  Dane. Drugi put je bilo još teže, ranjeno je nekoliko boraca  iz nehata.

"Komandir nas  okupio da upozna kako se ispaljuje granata.  Pogrešno je postavio i aktivirao granatu, tako da smo gotovo svi bili ranjeni od gelera. Bilo je strašno", dodaje  Davidović.

Po odlasku u penziju, Dane se aktivirao u  SUBNOR-u, a jedan mandat je, kaže,  bio i na čelu  Udruženja penzionera u Srpcu.Sa suprugom Marom  stekao je kćerku Gordanu, zatim unučad Natašu i Branka,  praunuke Nikolinu i Anu, a od Ane i čukununuče dvogodišnju Enu.

"Kada se Ena rodila otišli smo na babine po našem starom, tradicionalnom običaju. Korpa sa pogačom, pitom, pečenim piletom,  uštipcima i svakako ne malim  novčanim darom",  kaže Mara i dodaje da su im  djeca  sve u životu i velika radost kada dodju. Godine čine svoje, Dane se teško kreće, slabije čuje i vidi.

Ali je  još uvijek vedra duha i spreman da ugosti i svoje doživljaje prenese dobronamjernim ljudima, naročito mladima.

Obradovao se i dolasku sinovca Bogdana Davidovića, koji je nedavno, kao potomak, izabran za predsjednika srbačkog SUBNOR-a kome je zadatak da čuva  uspomenu na one koji su se borili protiv fašizma .

U Srpskoj šesnaest penzionera - stogodišnjaka

Prema podacima  objavljenim  u decembru 2018. godine,

na spisku PIO Republike Srpske bilo je 16 penzionera  koji  imaju preko 100 godina, od kojih je trinaest žena i tri muškarca.  Penzionerka B.D.  uživala je penziju 60 godina, a  Ž.A. 59 godina kao i  Dane Davidović. U Republici Srpskoj penziju uživa 12 stogodišnjaka,  tri u Srbiji i jedan u Hrvatskoj.

/NN/etvbn.rs)/

TAGS:

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

23
sep2019

Primadone Tanja Bošković i Rad...

Povodom Male Gospojine, krsne slave grada Gradiška, dive srpskog glumišta Tanja Bošković i Rada prir...

23
sep2019

U Minhenu na Isaru radi paša i...

Guten Tag. Wie geht es dir?

23
sep2019

Grobari vrijeđali Marina

Navijači Partizana skandalozno su vrijeđali kapitena Crvene zvezde tokom vječitog derbija.

23
sep2019

Policijski komandir iz Gradišk...

Suspendovani komandir Jedinice za podršku Policijske uprave Gradiška Dragan Gavrilović (39) iz Gradi...