Tri vojnika sukobljenih strana tokom rata u BiH - Srba, Hrvata i Bošnjaka - ispričala su svoju ratnu i poratnu priču u filmu pod nazivom “Maglaj - rat i mir”. Marko Zelić, Rizo Salkić i Boro Jevtić nekada su se borili jedan protiv drugog, a danas za istim stolom redovno vraćaju sjećanja na ratne dane i zajednički žele da se rat nikome više ne dogodi.

- Osnovno pitanje koje smo svi sebi postavljali tokom godina je šta nakon rata. Jednostavno sam vidio da su stradanja i patnje iste na sve tri strane. Naše druženje prepoznala je Misija OEBS-a u BiH i tako smo došli na ideju da napravimo ovaj film - izjavio je Marko Zelić, nekadašnji pripadnik HVO-a nakon što je film prikazan u Bijeljini.

Dodaje da su im sugrađani čestitali na hrabrosti.

- Reakcije su uglavnom pozitivne i ljudi su zadovoljni što u filmu mogu da sagledaju informacije sa tri različite strane - naveo je on.

Rizo Salkić, nekadašnji pripadnik takozvane Armije BiH ispričao je da je u filmu iskazao svoj stav o ratnim dešavanjima.

- Najviše sam pristao zbog naše djece da bi oni sutra mogli živjeti u nekoj zdravoj zajednici, kao što smo nekada prije živjeli. Nas trojica smo se poznavali i prije rata, Marka sam poznavao kroz sport, Boru kroz neke druge dužnosti, tako da kada smo se ponovo sastali. Bilo mi je drago što sam ih vidio i što imaju normalno i zdravo razmišljanje i da nisu “zagađeni” nacionalizmom - naveo je Salkić.

U ratu neprijatelji, a u miru prijatelji. Na ovu konstataciju Rizo kaže da je često dobijao takve komentare.

- I jedan američki novinar me to isto pitao. Ja sam mu rekao mi jesmo na jedan način pucali jedni na druge, ali nama je zajednički neprijatelj onaj koji nas je ugurao u rat a nije nas ni pitao - rekao je on.

Boro Jevtić, nekadašnji pripadnik Vojske RS, kaže da je ovo ratna priča o dešavanjima na području Maglaja.

- Na području Maglaja ratovalo se na sve tri strane i po tome je naša priča takođe specifična. Naša glavna poruka je da se rat više ne ponovi i da naša djeca više ne ratuju. To što se desilo ne može se zaboraviti, ali se može prevazići - rekao je on.

Organizacija Karuna iz Sarajeva u saradnji sa OEBS-om u BiH  organizovala je projekciju ovog filma u Bijeljini.

/Glas Srpske/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

17
jul2019

Šta sa sobom nosi fejsbuk apli...

Napravite kvalitetne selfije na kojima će vam zavidjeti čak i sjajni časopisi, uz svega par dodira!...

17
jul2019

PU Gradiška održala pres konfe...

U Policijskoj upravi Gradiška, danas 17.07.2019. godine, održana je pres konferencija za novinare na...

17
jul2019

Kako najlakše preći granicu u...

Jedna od najvećih briga kako Gradiščana tako i svih stanovnika koji prelaze preko Graničnog prelaza...

16
jul2019

Potpisan ugovor o izgradnji mo...

Predstavnici "Hrvatskih cesta" potpisali su danas u Zagrebu ugovor o početku izgradnje mosta na Savi...