Vječitu dilemu oko koje se stanovnici Gradiške raspravljaju pokušali smo riješiti kontaktirajući stručnjake. Profesor srpskog jezika i književnosti u penziji Milenko Gagić, kroz čije ruke su prošli mnogi Gradiščani kao učenici Srednje stručne i tehničke škole u Gradišci objašnjava kako se koriste ovi pojmovi.

Profesor Gagić se osvrnuo na to da u slučaju Gradiške nemamo čistu jezičku regulativu, pa se kod nekih gradova može pojaviti, kada im dodate nastavak, da budu kao i prezimena.

"Po mom jezičkom osjećaju pravilno je i Gradiščanin i Gradiščanac jer u ovom slučaju nemamo čistu jezičku regulativu. Recimo kod Kozarske Dubice imamo to da se Dubičanac javlja kao prezime, pa se onda koristi ovaj oblik Dubičanin, tako da je jezik specifičan i u nekim slučajevima vi nemate jasno određene stvari".

Gagić ističe da se ne treba maliciozno ponašati prema nekim jezičkim oblicima, kao što je na primjer "na telefonu" pa nas mnogi ispravljaju i kažu "pri telefonu", što nam govori da je i jedno i drugo pravilno i da se ne treba detaljisati oko ovih stvari jer se narušava jezička spontanost. Tako da je slučaj da u našem pravopisu i fonetskom i ortografoskom smislu ima nedovoljno sređenih stvari, po riječima profesora Gagića. 

 

TAGS:

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

16
sep2019

Srebro i bronza za devetogodiš...

Mlada teniserka iz Gradiške Tea Kovačević odličnom igrom na Svjetskom prvenstvu (CHAMPIONS BOWL 2019...

16
sep2019

Republika Srpska dobila prvog...

3x3 Republika Srpska i Košarkaški Savez Republike Srpske bili su organizatori finalnog turnira 3x3 l...

16
sep2019

Vrijeđao policajce u Srpcu, pa...

Na području koje operativno pokriva Policijska uprava Gradiška, u protekla 24 časa, evidentirana su...

16
sep2019

Obilježen Dan 16. Krajiške mot...

U Mašićima kod Gradiške juče je obilježeno 28 godina od osnivanja 16. Krajiške motorizovane brigade...