U Miloševom Brdu kod Gradiške, mještanin Željko Lakobrija pronašao je pozlaćeni kamen, na putu u blizini mosta na rijeci Jablanici. Da se radi o zlatu, kazao je Lakobrija za Srpskainfo, potvrdilo je nekoliko zlatara u Gradišci.

On kaže da je kamen kojim je nedavno nasut put u Miloševom Brdu dovezen iz kamenoloma Trnava u Gornjim Podgradcima.

– Putovao sam automobilom u Gradišku. Na proširenju blizu mosta i vodenice usporio sam da se mimiođem s drugim vozilom, koje je dolazilo iz suprotnog smijera. U tom momentu, na sunčanom danu vidio sam da se nešto presijava, da blješti među kamenjem na nedavno popravljenoj dionici – ispričao nam je Željko Lakobrija opisujući okolnosti pronalaska pozlaćenog kamena.

Pomislio sam u prvi mah, navodi dalje naš sagovornik, da se radi o sjajnom papiru, polomljenom staklu ili nečemu sličnom.

– Kada sam se približio i sagnuo da vidim o čemu se radi, shvatio sam da se presijava crni kamen obložen nekim plemenitim metalom. Odmah sam pomislio da je to zlato ali sam se tek kasnije u to uvjerio. Odnio sam kamen kod zlatara u Gradišku, koji je potvrdio da je zaista u pitanju zlato. Čak sam, da bih otklonio dilemu, zatražio mišljenje dvojice zlatara od kojih sam dobio identičan odgovor – ispričao je Lakobrija.

U Miloševom Brdu i susjednim potkozarskim selima mnogi s nevjericom, ali i velikim interesovanjem, komentarišu ovaj pronalazak.

– Sada mještani, poučeni mojim iskustvom, zagledaju put u nadi da će i oni pronaći zlato. Pozlata na kamenu kojeg sam pronašao vjerovatno nema veliku vrijednost ali je to rasplamsalo znatiželju. Ljudi vjeruju, što je istina, da je to dobar znak da u kamenolomu, možda i širem području Gornjih Podgradaca, ima zlata – uvjeren je Željko Lakobrija.

Zlatna groznica, tvrdi naš sagovornik, tako je na prečac zahvatila ovaj kraj, a njegove komšije, nakon što su čule cijelu priču, raspituju se o mnogim detaljima, ponajviše lokaciji na kojoj je kamen, obložen dragocjenim metalom, njihov komšija pronašao.

– Neki kažu, možda je kamen tu odavno, kod stare vodenice, da ga je voda otkrila ili donijela, tokom velikim poplava, kada podivlja Jablanica. Slušam svakojake komentare, svako ima svoju teoriju o zlatnoj žici u Miloševom Brdu. Moj nalazak je sve pokrenuo, izazvao intrige i raspalio maštu. Kada god se pomene zlato, svi maštaju o velikom bogatstvu. Ko zna, možda toga ovdje ima ali treba imati osjećaj da se to i pronađe, ugleda, osjeti gde bi moglo biti. Poslije je sve drugo jednostavnije. Iskreno, i ja sada nastojim da napravim korak dalje u potrazi za zlatom, jer je ovim dokazano da ga ima – samouvjeren je Lakobrija.

Zlatna groznica u Strigovi

U selu Strigovi kod Kozarske Dubice, prije nekoliko godina, zavladala je zlatna groznica o kojoj je brujao cijeli region. Nekoliko mještana tada je u rječici Strigovi pronašlo više grumenčića zlata, što je bio znak za mnoge da pohrle u ovo selo u potrazi za zlatom.

Mnogi novinari opsjedali su Strigovu da snime zlatnu rijeku ali je poslije nekoliko mjeseci interesovanje javnosti utihlo. Mnogi tragači su odustali jer nisu imali sreću da se na prečac obogate. Zlato je, vjeruju optimisti, ostalo skriveno u pijesku i šljunku riječnog korita, do boljih vremena i srećnijih tragača.

/Srpskainfo/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

21
nov2019

''Zimski grad'' i poznati izvo...

Otvaranje ovogodišnje ''Gradiške zime'' planirano je 15. decembra uz koncert Amadeus benda, a svečan...

21
nov2019

Policijska uprava Gradiška obi...

Pripadnici Policijske uprave Gradiška, danas su na prigodan način obilježili Krsnu slavu Ministarstv...

21
nov2019

LVS "Most" vas poziv...

Već 10 godina radimo na osnaženju mladih i podstičemo ih na kreativno razmišljaje i izražavanje. U i...

20
nov2019

Kampanja studenata socijalnog...

Grupa studenata socijalnog rada iz Banja Luke danas je na Trgu Krajine održala kampanju u okviru pro...