Hladno jutro osvanulo je u Gradišci, prvo poslije dočeka pravoslavne Nove godine, osim Celzijusovih minusa, hladnoće i magle, priredilo je zimsku čaroliju na Savi.

Rijeka je u potpunosti potonula u zavjesu od magle iz koje izranja jedino veliki željezni most. Hvaljen i kuđen, građen, rušen i uvijek obnavljan, slikan kistom i okom, ljubljen riječnim talasima, opisan u pričama i pjesmama, znameniti most na Savi kod Gradiške je vječna inspiracija mnogih generacija.

Prvi most na Savi, preteča današnjeg od čelika i kamenih podzida kojim svakodnevno prelaze tone tereta i hiljade putnika iz Evrope i svijeta, piše istoričar Husref Hadžialagić, bio je privremeni, pontonski ili sastavljen od nekoliko većih brodova, međusobno povezanih koji su spajali dvije obale. Prve mostove postavljala je vojska kako bi prešla na drugu obalu jer su često, kroz istoriju na dvije obale bivala dva sukobljena carstva, dvije sile i dvije carevine.

Tek u Kraljevini SHS Gradiška je dobila prvi stalni most preko Save. Bio je polupontonski koji se rastavljao na sredini prilikom prolaska brodova. O gradnji i otvaranju toga mosta ostavio je zapis u Spomenici škole u staroj Gradišci učitelj Stjepan Durum. – Za vrijeme školske 1921/22. godine počela se preko Save praviti drvena ćuprija iz Stare u Bosansku Gradišku. Prave je vojnici četvrtog pontonjerskog polubataljona pod konadom vrlog majora Nikole Kovačića – napisao je učitelj Durum svjedočeći kasnije u svojim zapisima da je most završen 26. augusta 1922. godine.

Sadašnji most, kojeg slikaju prioroda i ljudi, izgrađen je nakon Drugog svjetskog rata, oštećen u poslednjem ratu a obnovljen 1996. godine. Most izgrađen u vrijem kraljevine Jugoslavije 1939. godine bio je među najljepšim ali se veliki željezni luk kratko zadržao iznad vode jer je srušen početkom Drugog svjetskog rata.

/MM/Srpskainfo/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

29
jan2020

U Srpskoj nema razloga za pani...

Institut za javno zdravstvo RS u saradnji sa resornim ministarstvom i zdravstvenim ustanovama širom...

29
jan2020

Rasvijetljena provala u kuću u...

Rasvijetljeno je krivično djelo ''Teške krađe'' na području Policijske uprave Gradiška, saopšteno je...

29
jan2020

U prošloj godini gradiški vatr...

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Gradiška u prošloj godini imali su pune ruke posla. Uku...

29
jan2020

Halo efekat i lažno Sunce

Znam, većini Vas prva asocijacija na zimu jeste snijeg.Kao jedna od posljedica postojanja kristalića...

Joomla! Debug Console

Sesija

Informacije profila

Iskorišćenost memorije

Upiti baze podataka