Selidbe

Ako ste ljubitelj promatranja neba, obavezno u svoj raspored upišite iduću nedjelju. U ranim jutarnjim satima 9. februara na nebu će se pojaviti Supermjesec, piše Mirror.

Pun Mjesec se pojavljuje na nebu onda kada se Mjesec nađe na suprotnoj strani Zemlje u odnosu na Sunce, što znači da je njegova površina potpuno osvijetljena. Istovremeno, Mjesec će takođe biti vrlo blizu našoj planeti, što znači da će se na noćnom nebu pojaviti i veći i svjetliji.

Supermjesec će se pojaviti u ranim satima 9. februara, a najintenzivniji će biti u 08:33 po srednjoevropskom vremenu.

"Mjesec će biti pun oko tri dana, od petka naveče do ponedjeljka ujutro, čineći ovaj vikend - vikendom punog Mjeseca", rekao je Gordon Džonston iz NASA.

Ovakav Mjesec dobio je više imena tokom istoriju, a najčešća su Snježni Mjesec ili Mjesec gladi.

Plemena koja su živjela na sjeveroistoku SAD-a zvala su ga Snježni ili Olujni Mjesec, zbog obilnih snježnih padalina koje su tipične za ovaj dio godine. Loše vrijeme i snježne oluje otežavali su lov pa su ovaj Mjesec nazivali i Mjesec gladi.

I dok je Mjesec pun više puta tokom godine, ovaj specifični biće Supermjesec. Supermjesec nastupa kada je orbita Mjeseca najbliža Zemlji, a u isto vrijeme je Mjesec pun.

"Putanja Mjeseca oko Zemlje je elipsastog oblika, što znači da se Mjesec periodično približava Zemlji i udaljava od nje. Najudaljenija tačka ove elipse naziva se apogej i udaljena je 405.500 kilometara. Najbliža tačka je perigej i prosječno je udaljena oko 363.300 kilometara. Kada se pun Mjesec pojavi u perigeju, on je malo svjetliji i veći od običnog punog Mjeseca i tako dobivamo Supermjesec", objašnjava Gordon Džonston.

Ako propustite događaj ovog vikenda, srećom, nećete dugo morati čekati sljedeći Supermjesec koji će se ponovo pojaviti 9. marta.

/Agencije/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

21
feb2020

Zbog gripa moguća i obustava n...

Od osnovnih škola u Republici Srpskoj zatraženi su podaci o broju đaka koji izostaju zbog gripa, na...

21
feb2020

Novi slučaj opasne vožnje u su...

Svaki metar auto-puta u Republici Srpskoj je pod budnim okom “crvenih čuvara” koji danonoćno motre n...

21
feb2020

Granična policija: Povećan bro...

Granična policija BiH evidentirala je u prošloj godini 536.583 prelaska granice BiH državljana iz z...

21
feb2020

Poznat identitet učesnika u kr...

Svađa nekoliko muškaraca, u gradiškom naselju Rovine, okončana je krvavim obračunom, u kojem je jedn...