Manastir je udaljen samo nekoliko kilometara od Budve a smješten je u pitomim i plodnim predjelima Grblja, priobalnog pojasa između Budve i Kotora, neposredno uz magistralni put Budva-Kotor-Tivat, izgrađen je na jednom malenom brežuljku u selu Lastva Grbaljaska po kome je i dobio ime. Ovo je svakako najznamenitiji i najznačajniji i spomenik Grblja, ujedno i jedini aktivni manastir u ovoj oblasti.

Ovdje je bukvar učio veliki narodni tribun Petar Koćić onaj što će svoj život posvetiti srpskom rodu, onaj koji austrougarskoj monarhiji kaže “Ja bi krvi svoje utočio ovoj zemaljskoj vladi iako je jaka i otvrovna ko zmijski ujed”. Osjećaj blizine ko grom jake Kočićeve riječi ovdje pod manastrirskom ladarom postaje gotovo stvarnost, osjeća se  da ovaj zmijanjski narod neće da nosi tuđinski jaram i da bude pod samarom srama, jer je slobodoljubiv i tvrd ko zidine ovog zdanja.

Kao poseban i najbolje posjećen spomen kompleks u lozničkoj opštini ističe se Tršić, rodno selo neformatora srpskog jezika i tvoraca pravopisa Vuka Stefanovića Karadžića. Cijeli kompleks predstavlja selo dinarskog tipa 19. vijeka i kao takav ima posebu kulturnu i turističku vrijednost. Tršić se nalazi u Jadru, 7 km od Loznice, na putu prema Valjevu, ispod obronaka Gučeva, a kroz kompleks protiče brza i grgoljiva rečica Žeravija. Ovaj kopmleks na otvorenom proteže se na oko 5,5 ha. U njemu je sve lijepo isplanirano pa posjetioci imaju priliku da ga dožive kao kompaktnu cjelinu koja zaslužuje divljenje.

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

17
okt2017

NBA Liga: Najava Zapadne konfe...

Kao što smo rekli u prethodnom članku, noćas počinje nova NBA sezona 2017/18, novi spektakl koji će...

17
okt2017

NBA Liga: Najava Istočne konfe...

Večeras počinje nova NBA sezona. U noći utorka na srijedu prvi duel igraju Klivlend i Boston (02.00)...

17
okt2017

Opštinska liga Gradiška 9. kol...

Okončani su svi mečevi devetog kola u Opštinskoj ligi Gradiška. Derbi jesenje polusezone odigran na...

17
okt2017

Područna liga Gradiška 10. kol...

Proteklog vikenda odigrani su svi mečevi desetog kola Područne lige Gradiška. Dva velika derbi susre...