Divlji nar je postao zaštitni znak oživljenih ostrvskih manastira na Skadarskom jezeru. Manastiri Moračnik, Starčeva gorica, Beška su puni žbunja na kojem cvjeta nar jer ovo kameno tlo mu pogoduje pa je krupan i sočan. Naime monasi i monahinje iz  ovih manastira koji žive na  ovim ostrvima beru samonikli, nar kojeg  ima gotovo na svakom koraku i od njega cijede za zdravlje  čudesno blagotvoran napitak. Nar nije samo ukusna voćka nego ima i ljekovita svojstva, jer je jedan od najboljih jer je bogat antioiksidasima.

Kada dođete na Starčevu goricu sveštenomonah Grigorije će vam o naru i soku ispričati  priču koja će vas sigurno natjerati da probate ovaj eliksir prekrasnog okusa.

Otac Griša kako ga ovdje na jezeru od milja zovu je dolaskom na ovo ostrvo počeo da bere nar i cijedi ga na vrlo primitivnoj presi. On od njega pravi , sok, i  liker sirup koji je 100 posto čist od bilo kakve primjese jer se nar samo cijedi i dodaje šećer i tako se pakuje.

Na susjednom ostrvu i manastiru Beška igumanija Fotina sa svojim mnogobrojnim sestrinstvom ali i prijateljima manastira gotovo čitav novembar mjesec provede berući i cijedeći sok od nara koji je ovom manastiru najveći izvor prihoda. Dobrih godina kakva je bila 2013. pa  i 2016. uberu  na kamenu i kršu svog ostrva do dvadesetak tona ovih bogomdanih plodova, a iz njega iscijede tri hiljade litara vrlo ukusnog i ljekovitog sirupa iz čije se jedne litre razgrađivanjem pravi sedam litara soka.

“Poslednjih godina mi smo modernizovali cijeđenje soka od nara jer su nam naša dobra braća iz Republike Srpske to jest iz Banjaluke napravili i poklonili presu koja je desetak puta brža nego što smo prije toga imali. Počeli smo cijediti nar nekom malom priručnom presom ustvari i nije bila neka presa već obična hideaulična dizalica koju smo prilagodili da njome cijedimo tvdi nar. Sada darovanom presom mi dnevno možemo iscijediti čak i dvije stotine litra sirupa, a na sječenju nara to jest pripremi za cijeđenje radi desetak sestra. Berba i priprema nara  je baš  veliki posao. Mi dobar dio tog soka prodamo u manastiru Ostrogu ali i svojoj maloj prodavnici jer je vrlo tražen. Svaki posjetilac manastira proba sok on je da tako kažemo naša prva čast, tokom cijele godine a samo za manastirsku slavu Blagovijesti popije se hiljadu bočica po 3 decilitra jer ga svi vole. Jedna naša sestra je osmislila ambalažu i  dizajnirala etiketu pa tako upakovan krasno izgleda.Naša je namjera da usavršimo  samo cijeđenje a razmišljamo kako da iz košpica koje su sada nusproizvod počnemo cijediti ulje koje je vrlo traženo, a bogami i  jako skupo.U ovim krajevima sirup nara nema visoku cijenu, a ja sam vidjela da recimo da se Kipru sirup prodaje po skoro deset puta većoj cijeni. Veliki je posao obrati nar jer raste po nepristupačnom kamenjaru  ali mi imamo pomoć dobrih ljudi.Moram da pomenen  Svetosavsku omladinu iz Bara koji na naš poziv  svake godine dođe da nam pomogne u berbi koja je vrlo težak i naporan posao a mora se obaviti u samo nekoliko dana jer nar počinje da puca i da propada ako se zakasni sa berbom”, kaže igumanija Fotina, i pokazuje prostoriju koju su prošle godine sagradili da bi u njoj cijedili svoj ljekoviti napitak.

Presu sa Bešku čamcem prebace i na susjedni manastir Moračnik gdje otac Nikolaj njom cijedi plodove koje ubere na svom ostrvu.Svaki od ovih manstira  ima svoj sok , prećutno se takmiče čiji je bolji i ukusniji a da je njihov najbolji tvrdiće svi. Kakvoća sok od nara zavisi od godine, od količine iscijeđenog tanina iz kore a primjećeno je da na ostrvima raste najmanje tri vrste nara crni ili tamni, žuti  i crveni .Treba naći vremena pa posjetiti ove manstire kada nar cvjeta jer tada prilazećie ostrvima ostanete zadivljeni jes su ona  sva crvena od njihovih cvjetova. A cvijet nara dugo traje jer jedan  žbun se već odmetne i  plodovi na njemu  budu veličine šljive a drugi žbun je još ukrašen prekrasnim cvijetovima oko kojeg zuje pčelice.

LJEKOVITOST NARA

Narje, jedna je od najstarijih vrsta voća poznatih čovječanstvu.Zapisi o njemu mogu se pronaći u mnogim kulturama i religijama.Ovo hranjivo voće bogato antioksidansima oduvijek je cijenjeno kao simbol zdravlja, plodnosti i vječnog života.
Poslednjih godina sve su popularniji s njegovi sok, sjemenke i ulje.Mnoge studije potvrdile su da se radi o jednom od najljekovitijih voća na svijetu zbog blagotvornog utjecaja na kardiovaskularni, živčani i koštani sustav.

Odličan izvor vitamina B5, kalija, prirodnih fenola poput elagitanina i flavonoida.Sto miligrama nara sadrži 16 posto preporučene dnevne količine vitamina C. Nar sadrži fitokemikalije koje potiču stvaranje serotonina za bolje raspoloženje i estrogena za održavanje koštane mase. Ovo otkriće iznimno je bitno za prevenciju osteoporoze.Klinička istraživanja pokazuju da tvari koje nalazimo samo u naru, zvane punicalagini, pogoduju zdravlju srca i krvnih žila. Smanjuju holesterol i tlak te ubrzavaju otapanje naslaga u žilama nastalih od ateroskleroze.

Punicalagini su i glavni izvor antioksidativnog djelovanja nara.Uz korist za srce i krvne žile, sastojci nara inhibiraju rast raka dojke, prostate, debelog crijeva, leukemiju te sprečavaju promjene koje potiču rast tumora.
Dokazano je da čaša soka od nara dnevno ima snažnije antioksidativno djelovanje od čaše crnog vina ili zelenog čaja, dok ekstrakt nara djeluje i do deset puta jače. Za podizanje imuniteta i prevenciju zdravstvenih poremećaja stručnjaci preporučuju dnevnu konzumaciju 2,5 decilitra svježe istisnutog ili kvalitetnog kupovnog soka nara.Koristi soka

Sok od nara smanjuje rizik od nekolikih vrsta raka,štiti od osteoporoze i Alzheimerove bolesti jača imunitet. Čuva zdravlje zuba jer uništava e.coli i stafilokoke. Dokazano je da usporava starenje, čuva zdravlje srca i krvnih žila, poboljšava erektilnu funkciju, podiže kvalitetu spermatozoida.

Ulje nara ima kozmetičke i medicinske svrhe.Ima estrogenska, antiupalna i antimikrobna svojstva.Istraživanja pokazuju da ulje nara štiti od raka, dijabetesa, gojaznosti i srčanih bolesti. Bogatstvo antioksidanata čini ulje nara moćnim saveznikom protiv starenja. Njegovi sastojci punicična i elagična kiselina liječe, zacjeljuju i hidratiziraju suhu, popucalu, umornu i iritiranu kožu.

Vraćaju elastičnost koži, ujedno se boreći protiv ekcema, psorijaze i suncem opečene kože. Masne kiseline koje sadrži smanjuju otekline i bol u mišićima.
Obiluje fitoestrogenima, koji olakšavaju simptome menopauze i predmenopauze poput valunga, promjena raspoloženja, noćnog znojenja i manjka libida.Ulje nara može se koristiti lokalno, oralno i za masažu i kao sredstvo za njegu kože.

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

06
dec2019

Prijem za zlatnu karatistkinju...

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević organizovao je prijem za članicu Karate kluba Borac iz ove opš...

06
dec2019

U BiH za 12 mjeseci ubijeno 12...

U proteklih 12 mjeseci, prema podacima nevladinih organizacija koje se bave rodno zasnovanim nasilje...

06
dec2019

Studentica Anja Suzić u pobjed...

Studentica Univerziteta Pim Anja Suzić, student treće godine studijskog programa Psihologije, na kon...

06
dec2019

Kozara spremna za zimsku sezon...

Na Kozari spremno dočekuju početak zimske sezone.