U okviru manifestacije „Gradiška jesen 2017“ održane su 14. „Stočarska izložba“ i 35. „Konjičke igre“ na na gradiškom Hipodromu.

U okviru stočarske izložbe učesnici su posjetiocima predstavili kvalitetna grla goveda, svinja, koza, živine i dr. Jedan od učesnika je i Goran Dušanjić iz Gornje Mravice kod Prnjavora, koji svoje konje prvenstveno izlaže na sličnim manifestacijama ali je i redovan učesnik štraparijada širom Krajine.

„Prema konjima me prvenstveno veže ljubav, jer je to porodična tradicija. Konje mi je gajio otac, pa ja a tu tradiciju će nastaviti moj sin koji je danas s nama. Ne dolazim da osvojim neke nagrade, nego više zbog druženja.“

Na ovogodišnjem sajmu prisutan je bio i Slavko Zeljić iz Bereka, koji se bavi uzgojem svinja.

„Ono na šta posebno moram da ukažem pažnju je težak položaj uzgajivača svinja, jer su cijene izuzetno niske, a svi znamo koliko je hrane potrebno da se svinja uhrani. Profit imamo jedino u rijetkim trenucima kada cijene svinja porastu.“

Da se danas sve više mladih okreće poljoprivredi svjedok je i Živko Klincov iz Petrovog sela, koji se bavi uzgojem brojlera.

„To je porodična tradicija koju sam naslijedio od svojijh roditelja. Ovdje je u pitanju sulužni tov pilića koje dobijemo kao jednodnevne, a dohranjivanje traje 40 dana.Glavni otkupljivač pilećeg mesa je Perutnina ptuj.“

Načelnik odjeljena za privredu opštine Gradiška Branko Stojnić, izrazio je zadovoljstvo brojem izlagača i posjetilaca i dodao da je stočarska proizvodnja jedna od najznačajnijih u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji naše opštine.

„Gradiški stočari godišnje proizvedu 20 miliona liotara mlijeka, skoro 30 hilajda tovnih svinja, šest hiljada jagnjadi i ovaca, milion tovnih pilića i preko 40 hiljada tovnih junadi“, naveo je Stojnić.

Manifestacija je svečano zatvorena izložbom, štraparijadom i konjičkim trkama. Predstavljene su kočije koje su nekada krasile ulice srednjovjekovnih gradova. Nisu izostali ni tradicionalni sportovi s konjima, kao što su ispunajvanje određenih zadataka na vrijeme, štraparijada, trke i ostali.

Jednu od nagrada i Milorad Sarajlić, koji je od fakulteta počeo da gaji ljubav prema konjima i koji učestvuje u brojnim manifestacijama širom Srpske.

„Imamo šest grla i cilj nam je da dođemo do otprilike 10. Danas smo osvojili prvo mjesto u kategoriji vožnje preciznosti kroz kapije, što nam zaista prija i nadamo se da će se ovakva takmičenja njegovati i u budućnosti."

Svake godine ova manifestacija okupi veliki broj posjetilaca, tako je bilo i ove godine gdje je dobra posjeta i druženje bilo na vrhunskom nivou. Nakon ovoga mnogi se upute na gradiški vašar, koji je ove godine i vrijeme poslužilo.

/micromreza.com/

 

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

21
avg2019

Šahisti u Republici Srpskoj ig...

Podjela na bolje i lošije u savremenom sportu se vrši duelima i rezultatima tih duela, gdje su pobje...

21
avg2019

Lice iz Gradiške lišeno slobod...

Policijski službenici Policijske uprave Gradiška, 20.08.2019. godine, lišili su slobode lice inicija...

21
avg2019

Deseti rođendan Udruženja ''Mo...

Danas su članovi Udruženja ''Most'' iz Gradiške prošetali kroz grad i pružili priliku sugrađanima da...

21
avg2019

Hapšenje u Gradišci: Oduzeti p...

Prilikom kontrole Volva njemačkih registarskih tablica službenici Jedinice granične policije Gradišk...