Da su granice samo linije u atlasu, a kilometri samo brojke pokazuju iskustva Dušana Smiljanića i Nemanje Lendića, koji su do sada auto-stopom prešli 8.500 kilometara i sve su bliži cilju od 10.000 kilometara.

"Ovo je moje prvo, a Nemanjino sedmo putovanje auto-stopom. U početku mi je bilo čudno, ali čim sam izašao iz Srbije taj čudni osjećaj prilikom stopiranja je nestao. Zasad je sve odlično i nemamo problem da nađemo prevoz - u prosjeku stopiramo tri do četiri sata da bismo stigli na željenu destinaciju i samo jednom nam to nije pošlo za rukom, pa smo kampovali. Spavali smo u parku pod vedrim nebom", ovako započinje priču Smiljanić o višemjesečnom putovanju na koje se, kako kaže, odlučio jer ne želi da zapostavlja sadašnjost zbog budućnosti.

Na dosadašnjem putovanju kroz čak 12 zemalja nije uvijek sve išlo glatko pa su imali i dvije neugodne situacije.

"Jednom smo stopirali devet sati u gradu Ham, kada smo išli za Amsterdam. Na kraju smo došli u Keln, koji je šezdesetak kilometara od Hama i sutradan smo nastavili za Amsterdam. Druga situacija je trajala nekoliko dana kada smo faktički prepješačili Mađarsku jer je stopiranje u ovoj zemlji jako teško", kazao je Smiljanić.

Lendić i Smiljanić su do sada obišli Beograd i Vršac, rumunske gradove Temišvar, Jaši, Bakau, Brašov, Bran, Sibiu, Devu, Varmagu, Kluž, Napoku i Oradeu.

"U Ukrajini smo posjetili Kijev, Odesu, Ternopolj, Lavov, Černivci, Lutsk, Umanj, a posjetili smo i Tirastopolj. U Moldaviji smo obišli Kišinjev i Ungeni, a u Mađarskoj Debrecen i Miskolc", priča Smiljanić, te dodaje da su bili i u slovačkim gradovima Košice i Prešov.

Ovoj dvojici putnika nije promakla niti poljska prijestonica Varšava, a odlučili su da u toj zemlji obiđu i gradove Lodz i Poznan.

U Njemačkoj su Lendić i Smiljanić posjetili Berlin, Hanover, Dortmund, Ham i Keln, a u Holandiji Amsterdam, Bredu, Gaudu i Roterdam.

Kao i svi avanturisti, tako ni njih dvojica nisu zaobišla Grad svjetlosti, a osim Pariza u Francuskoj su još vidjeli i Lion, dok su se u susjednoj Belgiji odlučili za prijestonicu Birsel i grad Antverp.

"Trenutno smo u Salanchesu na nekoliko kilometara od Pasija, gradića ispod Mon Blana, a nakon toga planiramo obići Azurnu obalu, Monako, pa do Ljubljane i nazad kući", kaže Smiljanić.

Teško je, priznaje on, odgovoriti šta mu se najviše svidjelo... S jedne strane Rumunija ima prelijepu prirodu, dok su ga, kaže, Košice u Slovačkoj oduševile.

Smiljanić i njegov saputnik su saglasni da Berlin ima urbanu energiju.

"Na put smo krenuli iz Gradiške. Mislili smo posjetiti i Afriku, ali nismo uspjeli zbog Šengena. Inače, do svoje tridesete godine namjeravam obići cijelu planetu", zaključuje ovaj dvadesetpetogodišnjak, kojem su sljedeće željene destinacije Azija i Afrika.

/Nezavisne/

 

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

21
avg2019

Šahisti u Republici Srpskoj ig...

Podjela na bolje i lošije u savremenom sportu se vrši duelima i rezultatima tih duela, gdje su pobje...

21
avg2019

Lice iz Gradiške lišeno slobod...

Policijski službenici Policijske uprave Gradiška, 20.08.2019. godine, lišili su slobode lice inicija...

21
avg2019

Deseti rođendan Udruženja ''Mo...

Danas su članovi Udruženja ''Most'' iz Gradiške prošetali kroz grad i pružili priliku sugrađanima da...

21
avg2019

Hapšenje u Gradišci: Oduzeti p...

Prilikom kontrole Volva njemačkih registarskih tablica službenici Jedinice granične policije Gradišk...