Hoće li i u Srpskoj, baš kao što je to Srbija regulisala Tijaninim zakonom, ubice djece do smrti ostajati iza rešetaka, trebalo bi da bude poznato već za koju sedmicu.

Kao što je i najavio, Klub poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Srpske je Ministarstvu pravde RS dostavio inicijativu za uvođenje kazne doživotnog zatvora bez mogućnosti pomilovanja za ubice i silovatelje djece, te ubice trudnica i nemoćnih osoba.

“U stalnoj smo komunikaciji sa resornim ministarstvom i nedavno smo imali jedan sastanak na tu temu. Mi i dalje imamo tu inicijativu i nadam se da ćemo to uspjeti da uradimo kao u Srbiji. Minimum koji očekujemo jeste kazna doživotnog zatvora za ubistvo djece”, rekao je juče za “Nezavisne” Igor Žunić, predsjednik Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini RS, dan nakon što je u Srbiji na snagu stupio Tijanin zakon.

Dodao je da je pooštravanje kaznene politike neophodno, a da je za ljude koji čine teška krivična djela na štetu djece kazna doživotnog zatvora bez mogućnosti pomilovanja nešto najlogičnije.

Sa druge strane, kako nam je potvrđeno iz Ministarstva pravde RS, dostavljeno im je više inicijativa za izmjenu Krivičnog zakonika Republike Srpske, pa između ostalog i inicijativa Kluba poslanika SNSD-a u vezi sa uvođenjem kazne doživotnog zatvora bez mogućnosti pomilovanja za ubice i silovatelje djece kao i ubice trudnica i nemoćnih osoba.

“Ministarstvo pravde u Vladi Republike Srpske imenovalo je Radnu grupu za izradu izmjena i dopuna Krivičnog zakonika RS, koja će uzeti u razmatranje navedenu inicijativu, posebno uvažavajući činjenicu da je neophodno unapređenje u oblastima zaštite najosjetljiviijih kategorija stanovništva, a to su svakako djeca, trudnice, stare i nemoćne osobe”, rekla je za “Nezavisne” Sanja Džombić, službenik za odnose s javnošću Ministarstva pravde RS.

Stav resornog ministarstva u pogledu rješenja koja će se odnositi na izmjene i dopune Krivičnog zakonika, a čije je usvajanje predviđeno krajem ove godine, ujedno će biti stav radne grupe koja je radila na izradi ovog zakona, a koju čine istaknutni pravni stručnjaci.

Podsjetimo, u Srbiji su usvojene i na snagu stupile izmjene i dopune Krivičnog zakonika, u skladu s prijedlogom Fondacije “Tijana Jurić”.

Tijana Jurić, petnaestogodišnjakinja iz Srbije, oteta je, mučena, zlostavljana i ubijena 2014. godine. Kobne noći ubio ju je Dragan Đurić, tridesetčetvorogodišnji mesar iz beogradskog naselja Surčin. Ubica je pravosnažno osuđen na 40 godina zatvora zbog tog zločina.

/Srpskainfo/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

13
dec2019

Eksplozija u poznatom noćnom k...

U Dositejevoj ulici u Gradišci noćas je odjeknula ekplozija, a kako "Nezavisne" saznaju u pitanju je...

13
dec2019

"Bljesak" pred čitao...

Promocija romana "Bljesak", autora Željka Mandića biće održana 15. decembra u 18 časova u banjalučko...

13
dec2019

Gradski fudbalski savez Gradiš...

Gradski fudbalski savez Gradiška organizuje svečanu manifestaciju na kojoj će biti proglašeni najbol...

13
dec2019

Zlatan Vidović o ulozi u filmu...

Zlatan Vidović glumac je Narodnog pozorišta Republike Srpske koji je prve glumačke korake započeo u...

Joomla! Debug Console

Sesija

Informacije profila

Iskorišćenost memorije

Upiti baze podataka