Ime koje dobijemo po rođenju predstavlja naš identitet, a roditelji svojoj djeci žele dati lijepo i simbolično ime koje će ih pratiti kroz cijeli život.

Prema podacima banjalučkog Odjeljenja za opštu upravu, od 3.751 djeteta koje je prošle godine upisano u matičnu knjigu rođenih, najveći broj djevojčica dobio je ime Sofija i Tara, a dječaka Aleksej i Vasilije.

Dodaju da su roditelji najčešće svoje mališane krstili i imenima Una, Kalina, Katarina, Anastasija, Emilija, Jana, Mila, Dunja, Ana i Helena.

– Najčešće upisana muška imena prošle godine su bila i Mihajlo, Pavle, Matej, Dimitrije, Nikola, Marko i Luka – rekli su u ovom odjeljenju.

Da roditeljima ne nedostaje maštovitosti te da svoje mališane žele nazivati i unikatnim imenima pokazuje podatak da su neka od najneobičnijih imena prošle godine bila Varja za djevojčicu i Isa za dječaka.

– Osim tih, neobična ženska imena koja su roditelji davali su i Hristina, Anuška, Simeona, Evgenija, Katja, Mikaela i Nastja – rekli su u nadležnom odjeljenju. Roditelji su dječacima davali i jedinstvena imena kao što su Andrej Martin, Dominik, Krsman, Anastas, Julijan, Lav i Ignjat.

Danijela B, majka jednoipogodišnjeg dječaka Strahinje, kaže da je ime sinu dao njen muž, koji se odlučio za to ime jer je tradicionalno.

– Znali smo da ćemo dobiti dječaka, tako da o ženskim imenima nismo ni razmišljali, a dvoumili smo se između Rastko i Strahinja – ispričala je ova majka.

Olja M, majka trogodišnje Ane, kaže da je dugo razmišljala koje ime da da kćerki, te da je u opticaju bilo i nesvakidašnje ime Mišel.

– Selena, Zvjezdana i Valentina samo su neka od imena koja su nam padala na pamet. Iako su nam članovi porodice sugerisali neka staromodnija imena, ipak smo se odlučili za Ana, jer je lijepo i kratko i uvijek će biti aktuelno – objasnila je ova majka.

Nikola V, budući otac, rekao je da još ne zna pol djeteta, ali da on i supruga aktivno razmišljaju o imenu.

– Dogovor je da ja odlučujem o imenu ako bude dječak, a ako bude djevojčica supruga daje ime. Iako se još nisam odlučio, sviđaju mi se imena Dimitrije i Nemanja – rekao je Nikola V.

/Nezavisne/

O portalu

Portal Micro mreža je dio Udruženja građana Mikro mreža i kao takav djelujući na teritoriji Bosne i Hercegovine nastoji da promijeni sliku u svakodnevnom informisanju građana ove zemlje. 

Na ovom portalu će se ravnopravno predstavljati svi segmenti društva, i svaki pojedinac će dobiti svoj medijski prostor ukoliko mu je neophodan.

Pišite nam

Kontakt informacije

78400 Gradiška, RS - BiH
+38763/933-787
micromreza(@)gmail.com
redakcija(@)micromreza.com
info(@)micromreza.com

Najnovije vijesti

29
jan2020

U Srpskoj nema razloga za pani...

Institut za javno zdravstvo RS u saradnji sa resornim ministarstvom i zdravstvenim ustanovama širom...

29
jan2020

Rasvijetljena provala u kuću u...

Rasvijetljeno je krivično djelo ''Teške krađe'' na području Policijske uprave Gradiška, saopšteno je...

29
jan2020

U prošloj godini gradiški vatr...

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice Gradiška u prošloj godini imali su pune ruke posla. Uku...

29
jan2020

Halo efekat i lažno Sunce

Znam, većini Vas prva asocijacija na zimu jeste snijeg.Kao jedna od posljedica postojanja kristalića...

Joomla! Debug Console

Sesija

Informacije profila

Iskorišćenost memorije

Upiti baze podataka