3233 Objavljeno 19 januar 2020 Autor: Micro Mreza

Prvi do časnog krsta na Savi u Gradišci doplivao je mladi pripadnik Policijske uprave Gradiška Vaso Nežić. On je bio najbrži u konkurenciji 33 plivača.

Nežić kojem je pripao i zlatnik, dar grada Gradiška kazao je da za njega i njegovu porodicu časni krst predstavlja veliku pobjedu i čast.

''Ovo je treći put da učestvujem i treća sreća, imao sam veliku želju da plivam i znači mi mnogo. Ako Bog da i iduće godine ću učestvovati'', poručio je za ''Micro mrežu'' pobjednik ovogodišnjeg plivanja za Časni krst u Gradišci dvadesetčetverogodišnji policajac Vaso Nežić.

Ovaj događaj kojem je prethodila litija gradiškim ulicama pratilo je nekoliko hiljada vjernika.

''Imali smo 33 plivača koji su plivali za Časni krst. Ovom prilikom u svoje ime i u ime bratstva hrama Pokrova Presvete Bogorodice i u ime arhijerejskog namjesništva Gradiška čestitam pobjedniku ovogodišnje manifestacije plivanja za Časni krst i svim učesnicima želim svako dobro, a posebno vjerućem narodu koji je u velikom broju izašao danas da uveliča ovaj današnji događaj'', kazao je Gojko Slijepčević, arhijerejski namjesnik gradiški.

Gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić rekao je da je veoma ponosan što se u Gradišci i ove godine plivalo za Časni krst.

''Ovo postaje tradicija, vratili smo ovu manifestaciju poslije 77 godina. S ponosom smo zahvalni mladim ljudima koji su pokazali odlučnost i energiju u plivanju za Časni krst, a s druge strane i njeogvanje naše tradicije jer Bogojavljenje je jedan od petnaest najvećih svetkovina Srpske pravoslavne crkve. Gradska uprava će nastaviti podržavati ovakve aktivnosti na prostoru grada, jer želimo da sačuvamo naš identitet i običaje, a to je sigurnost opstanka na ovim prostorima'', istakao je gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić.

Organizator plivanja za časni krst, treći put nakon višedecenijske pauze bilo je Namjesništvo SPC u Gradišci.