Auto Janković
1095 Objavljeno 26 februar 2019 Autor: Micro Mreza

Naše Udruženje i Udruženje srpsko-ruski most realizovali su promociju knjige Mire Lolić Močević "Dušu nisu ubili". Projekat Udruženja srpsko-ruskog mosta se sastoji iz dvije knjige.

Prva je istoriografska monografija "Zatiranje srpskog naroda u Bosni i Hercegovini" u 20. vijeku, čiji je autor profesor doktor Draga Mastilović-dekan Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu, te druge knjige i dokumentarnog filma "Dušu nisu ubili" pomenute autorke Mire Lolić Močević, novinarke Radio-televizije Republike Srpske.

Knjiga "Dušu nisu ubili" nosi posebno emotivne ispovjesti ljudi koji su bili žrtve rata i terora, a karakteristično je za njih da su im i roditelji često bili žrtve rata i proživjeli isti teror. Novinarka i autorka knjige gospođa Močević je istakla da moraju postojati jasno naznačene žrtve koje su stradale i da se s tim ne smije kalkulisati. "Na mnogim spomenicima piše da je izginulo stanovništvo.Mora stajati da je izginulo srpsko pravoslavno stanovništvo, jer je naš narod ubijan zato što je bio pravoslavni s ove strane Drine."

Predsjednik Udruženja građana Mikro mreža Bojan Trgić je istakao da je ovo jedna u nizu aktivnosti na polju kulture koje će ovo Udruženje realizovati na prostoru opštine Gradiška.

"Prije svega bih da se zahvalim Kulturnom centru s kojim odlično darađujemo i tu saradnju ćemo održati i u budućnosti nadam se. Što se tiče samog projekta gospođe Močević, moram istaći da smo mi sebi uzeli kao obavezu da se ta promocija organizuje i pred gradiškom publikom, jer je naš narod ovdje postradao u prošlosti i mladi moraju da čuju pravu istinu od živih svjedoka koje je gospođa Mira objedinila u ovoj knjizi".

Trgić je istakao da je njegovo Udruženje putem portala Micro mreza u proteklom periodu uradilo seriju priča o pravoslavnim manastirima, gdje žele da upoznaju mlade s ovih prostora sa bogatom duhovnošću i kulturom srpskog naroda.

Knjige koje smo naveli u tekstu možete naručiti i preko našeg portala, a koštaju 20KM zajedno sa dokumentarnim filmom. Kako kaže gospođa Močević, nikada ne treba da zaboravimo svoje žrtve, jer nas fizički mogu ukloniti ali našu dušu ne smiju, ne smiju nam ubiti dušu.

Centari civilnih inicijativa