Auto Janković
747 Objavljeno 26 februar 2019 Autor: Micro Mreza

Predstavljanje projekta „Dušu nisu ubili“ u Gradišci organizovali su Kulturni centar Gradiška i Udruženje građana „Mikro mreža“.

U Kulturnom centru Gradiška predstavljen je projekat “Dušu nisu ubili”, autora Mire Lolić Močević, te istoriografske monografije “Zatiranje Srba u BiH u 20. vijeku” autora Drage Mastilovića.

Projekat čiji je inicijator  je Udruženje „Srpsko-ruski most iz Banja Luke“ sastoji od istoimenog dokumentarnog filma i knjige svjedočenja ljudi. Cilj je da se projektom upoznamo da su Srbi jedini narod u Evropi koji je u 75 godina 20. vijeka tri puta stradavao.Projekat govori samo o stradanju civila.

Na predstavljanju projekta u Gradišci govorio je recenzent knjige Mire Lolić Močević, Mihajlo Orlović. On kaže da ovakvih knjiga uvijek nedostaje i da su veliko blago.

Prema riječima, Mire Lolić Močević cijeli projekat je preveden na engleski, ruski i njemački a u pripremi je i prevod na farncuski jezik . Važno je, kaže ona, da ovaj projekat bude sastavni dio kulture pamćenja srpskog naroda, da knjige budu poklonjene naučno-obrazovnim institucijama.

Mira Lolić Močević je istakla da je cilj projekta da nas zaboravne Srbe upozna sa nekim prostorima o kojima se i dalje ništa ne uči i ne govori.Zato nas ovaj projekat opominje ne radi osvete i mržnje, nego radi kulture pamćenja i nezaborava.

/Info +/

Centari civilnih inicijativa