Auto Janković
1204 Objavljeno 26 jul 2019 Autor: Bojan Trgić

 

Baš na svetac kad se slavi Ikona Bogorodice Trojeručice iz štampe je u izdanju Udruženja građana “Mikro mreža“ iz Gradiške i „Grafopapira“ iz Banjalike  izašla knjiga „U susret svetinjama“ koja je putopis novinara i publiciste Vidosava Đurđevića iz Banjaluke. Ovaj neumorni putopisac je godinama putovao i sakupljao bisere srpske kulture, koji predstavljaju ustvari i neku vrstu idnetiteta našeg naroda sabirajući ih u svoju knjigu.

Knjigu je njen recezent književnica Violeta Božović iz Beograda ocijenila kao ogrlicu satkanu od bisera naših 65 manstira u Grčkoj, Srbiji, Crnoj gori, Republici Srpskoj i Hrvatskoj, protkanih svojim trajanjem više od osam vijkoiva, čuvajući našu kulturtu. Svaki od manstira je specifično idetaljno opisan, autor se njima klanja a isto toliko i njihovim žiteljima koji su čuvari naše kulturne baštine. Na 235 strana uređenog teksta pisanog dušom iskusnog putopisca i sa 60-ak kolor fotografija, knjiga predstavlja novo i vrijedno štivo na ovim prostorima.

Drugi rezecent Milan B. Janković , bivši sveštenik,vjeroučitelj i pisac 12 knjiga o pravoslavlju u jednom dijelu svoje recenzije kaže:

“Kao što juvelir kamenčić po kamenčić zrnca bisera niže u prelijepu ogrlicu koja je unikat tako i autor ove knjige slaže svetinju do svetinje hodeći od oltara do oltara naše kulturne baštine. Svoj putopis ne slaže po nekom redu, već ga predstavlja po nekom svom unutrašnjem osjećaju ili pak možda po ritmu svoje duše, ali i taj red je lijep, pitak sa okusom i mirisima koji nas čine ljudima sa ljubavlju i poštovanjem. Čitajući ovu knjigu koju od srca preporučujem čitalac će vođen vještom rukom iskusnog putopisca spoznati svetinje koji su naš ponos“.

Autor se ovom knjigom želio odužiti za ljubav koju je doživio godinama posjećujući naše svetinje na širokom prostoru, kako kaže da su njegova putovanja iznjedrila ovu knjigu kao plod dubokog poštovanja prema čuvarima Hristove crkve i pravoslavlja.

“To su putopisi pisani dušom i ljubavlju, sa željom da svojim čitaocima približim veliko i  vijekovima sticano blago kao što je Hilandar, Meteori, Hram Svetog Save u Beogradu, Ostrog, Beška, Savina , Reževići, Žiča, Studenica , Ravanica, Pećka patrijašija. Iz Republike Srpske, Hram Hrista spasitelja u Banjaluci, Gomionica, Tvrdoš, Moštanica,  Osovica, Hercegovačka gračanica, Crkva u Prebilovcima  i  drugih čak 20-ak svetinja koja krase  našu otadžbinu. Ova knjiga je dar monasštvu i sveštenstvu Srpske pravoslavne crkve koji čuvaju tradiciju i kulturu našeg naroda već preko 800 godina”,kaže autor i dodaje da slijedi njena promocija u Banjaluci, Gradišci, Trebinju, Gacku i nekim od manastira koje rado posjećuje i svaki put im se ponovo raduje.

.

 

Centari civilnih inicijativa