Auto Janković
847 Objavljeno 09 novembar 2019 Autor: Micro mreža

Friedrich-Ebert-Stiftung BiH i Udruženje građana „Mikro mreža“ organizuju panel-diskusiju: “Izazovi migrantske krize u prekograničnim sredinama”. Osnovni cilj konferencije je uvidjeti sa kojim izazovima se suočavaju lokalne zajednice u demokratskim procesima.

Važno je otvoriti pitanje regionalne saradnje i povezivanje lokalnih zajednica na prekograničnoj razini, te vidjeti kako funkcionišu lokalne zajednice u Evropskoj uniji. Za lokalne zajednice u BiH veoma značajna su iskustva lokalnih sredina iz Republike Hrvatske, koja su napravljena u procesu integracije u Evropsku uniju.

Panelisti će se posebno fokusirati na: 

Izazovi migrantske kriza sa posebnim osvrtom na lokalne sredine

Odnos lokalnih zajednica prema migrantskoj krizi. Savremene migracije između humanizacije i sekuritizacije. Odnos između BiH I Hrvatske vezan za migrantsku krizu. Pogled iznutra – iskustva iz migrantskih kampova u BiH. Migranti i lokalno stanovništvo – stereotipi i predrasude.

Odnos civilnog društva prema migrantima. Odnos medija prema izbjeglicama / migrantima u Bosni i Hercegovini. Preporuke za izvještavanja o migrantskoj krizi.

Panelisti:

Srđan Dušanić, dekan Filozofskog fakulteta Banjaluka

Dragutin Hedl, novinar Telegrama

Mersad Sarajlija, vlasnik i urednik „Radio Trend“

Velika Kladuša

Bojan Trgić, novinar i urednik portala „Micro mreža“ Gradiška

Svi koje ova tema zanima mogu prisustvovati panel diskusiji, koja će se održati 16.11.u Kulturnom centru u konferencijskoj sali sa početkom u 11 časova. Za sve prisutne biće objezbijeđen kafa i ručak.

 

 

Centari civilnih inicijativa