Auto Janković
854 Objavljeno 17 novembar 2019 Autor: Micro mreža

Friedrich-Ebert-Stiftung BiH i Udruženje građana „Mikro mreža“ organizovali su panel-diskusiju: “Izazovi migrantske krize u prekograničnim sredinama”. Osnovni cilj konferencije bio je uvidjeti sa kojim izazovima se suočavaju lokalne zajednice u demokratskim procesima.

Važno je bilo otvoriti pitanje regionalne saradnje i povezivanje lokalnih zajednica na prekograničnoj razini, te vidjeti kako funkcionišu lokalne zajednice u Evropskoj uniji. Za lokalne zajednice u BiH veoma značajna su iskustva lokalnih sredina iz Republike Hrvatske, koja su napravljena u procesu integracije u Evropsku uniju. Upravo o tom sistemu funkcionisanja pričao nam je novinar Telegrama Dragutina Hedla.

Hedl je istakao da se Hrvatska po pitanju migranata nije snašla baš najbolje i da se sve više vodi primjerom koji je uradila Mađarska na čelu sa Viktorom Orabanom, što je rezultiralo kritikom Evropskog parlamenta prema hrvatskom predsjedniku vlade Andreju Plenkoviću.

Kakvo je stanje na terenu ispričao nam je Mersad Sarajlija, koji je podvukao da se prvobitna empatija izgubila i da je stanje na terenu poražavajuće, gdje smo na rubu humanitarne katastrofe u određenim područjima BiH, kada su u pitanju migranti i njihovi kampovi.

Dekan Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci, profesor Srđan Dušanić, istakao je mnoge zanimljive činjenice u svom istraživanju migrantskih kampova po Srbiji i BiH. Kako je i sam boravio u migrantskom kampu Preševo, ukazao je na potrebu boljeg uređenja samih kampova i obezbjeđivanja minimuma za funkcionisanje ljudi unutar njega.

Načelnik policijske uprave Gradiška, Bojan Škorić pojasnio je uokviru kojih zakonskih regulativa se stanovništvo može ponašati kako ne bi došli u iskušenje i zaradili kaznu. Isto tako, Škorić je dodao da je trenutno stanje po pitanju migranata, na prostoru Gradiške i okoline za sada pod kontrolom.

Urednik portala "Micro mreža" Bojan Trgić, naveo je zanimljive činjenice koje vladaju u javnosti, a tiču se predrasuda prema migrantima, pogotovo kada je u pitanju njihovo porijeklo, gdje je najviše migranata iz Bangladeša, pa tek onda idu Sirija i Irak. Trgić kaže da se, prema podacima IOM-a godišnje boravi u BiH oko sedam hiljada migranata.

Panelom su moderirali Milkica Milojević sa portla Srpska.info i Borislav Radić iz UG "Mikro mreža".

Iz Udruženja građana "Mikro mreža" u saradnji sa panelistima zaključeno je da je važno otvarati ovaka pitanja, kako bi javnost dobila priliku da argumentovano govori o aktuelnim temama.

Centari civilnih inicijativa