Auto Janković
995 Objavljeno 15 januar 2018 Autor: Micro mreža

U Centru srednjih škola „Petar Kočić“ u Srpcu aktivno radi sekcija za hemiju koju vodi profesorica hemije Slađana Račić Malbašić. Sekcija broji 24 člana i održava se svakog četvrtka u učionici hemije. Na časovima su izvedeni mnogobrojni eksperimenti: reakcija bojenja plamena alkalnih i zemnoalkalnih metala, preparacija k-stipse, dobijanje vodonika i ispitivanje njegovih osobina i još mnogi drugi eksperimenti.

Najuspješniji od eksperimenata je bio dobijanje lažnog zlata.

„Cilj sekcije je da se učenici upoznaju sa načinom izvođenja eksperimenata, da bi im bilo lakše prilikom budućeg studiranja. Veoma sam iznenađena što se ovoliki broj članova zainteresovao za ovu sekciju. Atmosfera na časovima je radna, a učenici pokazuju veliko interesovanje i zadacima pristupaju veoma odgovorno”, izjavila je profesorica hemije, Slađana Račić Malbašić.

Tokom mjeseca decembra, učenicima je omogućen odlazak u Udruženje građana „C.E.Z.A.R.“, gdje su prisustvovali radionici na kojoj se pravio prirodni sapun od kozjeg mlijeka. Radionicu je vodio Nebojša Vučenović kojem je ovaj projekat odobren u okviru programa Omladinske banke Srbac.

Učenici koji pohađaju ovu školsku sekciju veoma su zadovoljni onim što mogu naučiti, jer se uglavnom primjenjuje praktičan rad.

„Priključio sam se sekciji jer me zanima eksperimentalna hemija, a planiram u njoj učestvovati i u narednom periodu. Volio bih da se vrati projektor u našu učionicu jer bi nam gledanje određenih tutorijala dosta olakšalo izvođenje eksperimenata. Nadam se da ćemo ubuduće imati na raspolaganju više hemikalija da bismo bili u mogućnosti da izvedemo još zanimljivih eksperimenata”, rekao je učenik prvog razreda gimnazije, Nikola Živanić.

srbac-rs.com

Centari civilnih inicijativa