483 Objavljeno 06 januar 2021 Autor: Tamara Vukoje

Tradicionalno, kao i svake godine, bez obzira na kišu i vanredno stanje sa korona virusom, više od stotinu Bilećana okupilo se večeras u porti hrama Svetog Save kako bi prisustvovali svečanom nalaganju badnjaka čime je u Bileći proslavljeno Badnje veče; službom u hramovima i svečanim nalaganjem badnjaka je najavljen dolazak najvećeg i najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića.

Ovaj tradicionalni događaj za hrišćane počeo je jutros kada su mještani, po običaju muškarci iz svake kuće, išli po sveto drvo – Badnjak, dok domaćice pripremaju raznovrsnu, ukusnu posnu hranu.

Obilježavanje Badnje večeri u Bileći počelo je večernim bogosluženjem u maloj crkvi – Lazarici u 18 časova. Kao i svake prethodne godine, litija je trebala biti održana od male crkve – Lazarice do porte hrama Svetog Save uz pratnju sveštenstva i mještana, međutim ove godine nije mogla biti održana zbog nepogodnih vremenskih uslova - kiše. Mještani okupljeni oko crkve prisustvovali su liturgiji i svečanom nalaganju badnjaka. Ceremoniju je, pred sam kraj, uveličao i vatromet.

Ipak, zbog vanredne situacije sa korona virusom, proslava Badnje večeri u Bileći protekla je bez kulturno-umjetničkog programa.


Subscribe na naš YouTube kanal.

Pratite ''Micro Mrežu'' na FacebookuInstagramu i Twitteru.

Besplatnu Android aplikaciju preuzmite OVDJE.

Centari civilnih inicijativa