1880 Objavljeno 09 januar 2021 Autor: Micro Mreza

Romski car i romski sudija Muharen Salkanović (65) preminuo je u italijanskom gradu Montebelunu, oblast Venecije, gdje je ove sedmice sahranjen, potvrdila je za Srpskainfo njegova porodica.

Nedavno je donirao 20.000 KM za igradnju ograde zajednici na romskom groblju u Banjaluci. U Gradišci je, zajedno sa rodbinom i potomcima posjedovao veliko bogatstvo u nekretninama. Volio je Gradišku, gdje su njegovi roditelji doselili iz Bosanskog Petrovca, a ovdje je u posljednjih desetak godina investirao 5.000.000 KM. Izgradio je, pored ostalog, luksuzni motel ''Itali''.

''Muharem je iznad svega bio velika dobričina. Njegova riječ u brojnoj porodici i među Romima se slušala i uvažavala. Kada god je nekome bilo teško, on je pomagao ili posredovao. Tako su mnogi problemi rješavani. Često je govorio da se prvo mora poštovati Božija pravda, bez obzira kome bilo pravo a kome krivo i držati do časti i obraza'', ispričao je za Srpskainfo Muharemov prijatelj Saša Trkulja.

On kaže da je Muharem imao 12 kćeri i sinova, 65 unučadi i devetoro praunučadi.

''On je o svima brinuo, usmjeravao, savjetovao i organizovao porodičnu zajednicu. Svi su zato stvorili pozamašna imanja i niko nije nezbrinut. Govorio je da porodica, zajednica ili društvo miraju biti složni, da se o svemu moraju dogovarati i poštovati prvoga među sobom'', kazali su nam Muharemovi prijatelji u Gradišci.

Sahranjen je uz veliko prisustvo policije i karabnjera koji su brinuli za bezbjednost i poštovanje epidemioloskih mjera. Svi vodeći mediji u Italiji izvijestili su o njegovoj smrti konstatujući da je preminuo poglavar Roma. Zbog smrti Muharema Salkanovića žali brojna romska zajednica u Gradišci, ali i ostali građani grada pored Save, kojeg je on veoma mnogo volio i često dolazio.

/Srpskainfo/

Arcadia company