1287 Objavljeno 19 januar 2021 Autor: Duško Mrkonjić

U narednom periodu, kako u Gradišci tako i čitavoj zemlji očekuje se priticanje toplije vazdušne mase sa jugozapada, uz jugozapadno strujanje, fenskog tipa. Suvo i uglavnom promjenjivo sunčano uz malu do umjerenu oblačnost, tokom dana očekuje se dnevni porast oblačnosti, od petka postepena destabilizacija vremena i više oblaka.

Kao posljedica ovog otopljenja, u većini krajeva snijegovi će okopniti, sem na samom vrhu Kozare, gdje ponegdje može ostati bijelog porkivača tek u tragovima, te se očekuje porast nivoa svih rijeka i potoka na teritoriji Gradiške i okolnih opština i gradova.

U petak, očekuje se da će živa ponegdje na sjeverozapadu Srpske prelaziti i petnaesti podeok, te će vrijeme više ličiti na početak jeseni ili proljeća. Takođe, tokom petka večeri očekuje se dalji porast oblačnosti koja će tokom vikenda usloviti padavine na sjeverozapadu Srpske, a samim tim i Gradiške. Padaće slaba kiša ili kiša, a ponegdje su mogući i prolazni pljuskovi.

Minimalna temperatura vazduha u srijedu od -3◦C u Gradišci, na Potkozarju od -4◦C, na Kozari minus 6◦C, dok će najviša dnevna biti do oko 9◦C, na Kozari do 3◦C, u Potkozarju do 7◦C.

U srijedu mraz u svim krajevima, dok se u četvrtak očekuje slab mraz u Potkozarju i na Kozari. Tokom ranijih jutarnjih sati, slaba magla ili sumaglica pognedje uz rijeke i po brdskim kotlinama.

U četvrtak, toplije. Najniža temperatura vazduha od oko negativne nule u gradu na Savi, dok će na Kozari najniža biti -3◦C, a najviša dnevna do 12◦C u Gradišci, na Kozari 5◦C.

Dalji porast vrijednosti temperature vazduha u petak, kada bi živa u termometru u Gradišci mogla dostići i plus 15◦C, na Kozari do 9◦C, dok će najniža vrijednost biti od oko 4◦C u Gradišci, a na Kozari od oko 0◦C.

Od subote hladnije uz padavine sa dnevnim temperaturama oko 10◦C i padavinama.

Narednih dana očekuje se jačanje intenziteta vjetra, te će do četvrtka duvati slab, na udare umjeren jugozapatni vjetar, fenskog tipa, na Kozari i pojačan. U petak, slab do umjeren, na udare pojačan, na Kozari i jak.

Biometeorološka prognoza: uglavnom povoljna. Od petka pogorošanje biometeoroških uslova, te će tegobe imati meteoropate u vidu razdražljivosti, glavobolje i nesanice, kao i psihički bolesnici, jer je poznato da fenski tip vjetra nepovoljno utiče na ljudsku psihu.


Pratite ''Micro mrežu'' na društvenim mrežama:
YouTube Logo | The most famous brands and company logos in the world Facebook, Logo, Social Network, Network  What is the history of Instagram's logo? - Quora Twitter logo history | Creative FreedomCover art

Testing centar Gradiška