8414 Objavljeno 21 januar 2021 Autor: Micro Mreza

Direktorica BH Radija 1 Pejka Medić zatražila je policijsku zaštitu s obzirom na to da strahuje za vlastitu fizičku bezbjednost nakon hajke koju su protiv nje pokrenuli istaknuti sarajevski kulturni i drugi javni djelatnici.

Hajka je postala uobičajena metoda obračuna sarajevske javnosti sa svima koji imaju drugačije mišljenje. Posljednja u nizu žrtava je gospođa Pejka Medić, direktorica BH radija 1.

Naime, sarajevski kulturni i javni djelatnici poput reditelja Dine Mustafića, novinara Bakira Hadžiomerovića, kolumnista Dragana Bursaća kao i druge javne osobe iz sarajevocentričnog dijela bh. javnosti, pokrenuli su hajku protiv gospođe Medić jer je tobože ukinula Dokumentarni program BH Radija 1, što nije istina. Gospođa Medić, pokazalo se, samo je privremeno suspendovala emitovanje Dokumentarnog programa  zbog neodgovornosti urednika Dokumentarnog programa BH Radija Miralema Ovčine koji je u program puštao reprize umjesto premijernog sadržaja čime je BH Radio prekršio odredbe RAK-a o emitovanju premijernog sadržaja na javnim RTV emiterima.

Dakle, nije bilo nikakvog ukidanja Dokumentarnog programa, no to nije spriječilo sarajevske kulturne i druge javne djelatnike da pokrenu hajku protiv Medić koja im je već duže vremena na meti.

„Posljednja medijska hajka i linč koji se vodi iz Sarajeva samo su nastavak već viđenih pritisaka na mene u protekle tri i po godine, koliko obavljam funkciju direktora BH Radia 1. Cilj nalogodavaca i izvršilaca ove hajke, osim pokušaja zastrašivanja, je i mobilizacija šire narodne mase koja bi prema njihovim željama, pretpostavljam, trebalo da se organizuje i javno me linčuje ispred zgrade RTV Doma“, istaknula je gospođa Medić u izjavi za Dnevnik.ba.

U hajku se pored navedenih ličnosti uključio i čitav niz korisnika društvenih mreža i underground sarajevskih portala. No, svoj doprinos su dali i mainstream portali tekstovima s naslovima poput „Četničko orgijanje na BH Radiju“.

„Tekstovi pod nazivom ‘Novo četničko orgijanje na BH Radiju’, ‘Pogledajte šta je sad uradila Pejka Medic; direktorica BH radija zabranila dokumentarce o Srebrenici’, ‘Pejka Medić, direktorica BH radija je obična četnikuša’, zatim statusi na društvenim mrežama ‘uglednih’ režisera, profesora, novinara, književnika i komentari u kojima se poziva na moje ubistvo i progon iz Sarajeva samo su nastavak agresivne nacionalističke propagande pod okriljem onih koji se lažno predstavljaju kao multikulturalci bh. društva“, izjavila je gospođa Medić.

Cilj takvih i njima sličnih, pojasnila je, nije utvrđivanje stvarnog stanja i istine već crtanje nove, još jedne mete na njeno čelo.

„Nakon svega što sam doživjela proteklih dana primorana sam zatražiti zaštitu od nadležnih policijskih agencija kako bih mogla nastaviti nesmetano obavljati svoju dužnost u RTV Domu. Moj život je ugrožen i ja se više ne osjećam sigurno u Sarajevu“, istakla je.

Ovo je pak samo posljednja u nizu hajki koju podižu uvijek jedni te isti akteri protiv svih onih koji imaju drugačije mišljenje. Danas je to Pejka Medić, juče Tvrtko Milović, a sutra će biti neko treći. Način provođenja hajke je uvijek jedan te isti: javne ličnosti odrede metu napada i daju početni impuls širenju govora mržnje i vulgarnog govora prema nepodobnoj osobi, a onda rulja s društvenih mreža uradi ostatak posla.

Pri tom niko ne vodi računa o krupnim lažima koje se podmeću, poput, u ovom slučaju, laži da je gospođa Medić ukinula Dokumentarni program BH Radija.

To je potvrdio i Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT-a koji je putem saopštenja za javnost jasno istakao kako Dokumentarni program na BH Radiju nije ukinut nego je bio privremeno suspendovan.

Ipak, ovaj skandal doveo je i do ostavki članova Programskog savjeta BHRT-a koji su podlegli atmosferi linča koja se redovno stvara u Sarajevu. Tako su ostavke na svoje dužnosti u Programskom savjetu dali Zlatko Topčić i Zija Dizdarević.

Napadi na gospođu Medić ne događaju se pak slučajno. Ona je na meti sarajevskih dizača hajke gotovo od prvog dana kad je stupila na svoju dužnost s obzirom na to da je prva Srpkinja iz Republike Srpske koja je ikad imenovana za direktoricu programa BH Radija 1.

Dodatno je „stala na žulj“ profesionalnim sarajevskim kreatorima hajke kad se ljetos usprotivila pokušajima nametanja kolektivne krivice Srbima zbog ratnih zločina u Srebrenici upravo preko programa BH Radija.

Tad je bio emitovan serijal emisija u produkciji Memorijalnog centra Potočari na BH Radiju 1, koji je jednostrano, tendenciozno i subjektivno iznosio kvalifikacije i optuživao čitav srpski narod. Emitovanju se usprotivila gospođa Medić zajedno s dvoje članova Upravnog odbora BHRT iz Republike Srpske.

U razdoblju od 6. do 11. jula prošle godine emitovana su četiri nastavka ovog serijala koji je obilovao govorom mržnje protiv srpskog naroda u BiH.

Tako su se optuživale institucije, predstavnici vlasti u Republici Srpskoj i Srbiji, uzastopno ponavljali termini “fašističko četnički pokret”, “srpsko nacionalističko društvo”, “bosanski genocid” i ”jačanje radikalne desnice”. Optuživalo se da “Rusija trenutno naoružava paravojne formacije u Republici Srpskoj spremajući ih za neki novi rat” i  druge kvalifikacije koje grubo krše ljudska prava i pozivaju na linč.

Gospođa Medić je zaustavila objavljivanje petog nastavka spomenutog serijala čime je ”zaslužila” da se protiv nje organizuje hajka.

Cijela će pak afera biti raspetljana na sjednici Upravnog odbora BHRT-a koja će se održati sljedeće nedelje.

/Dnevnik.ba/

Arcadia company