1065 Objavljeno 26 januar 2021 Autor: Micro Mreza

Dom zdravlja Banjaluka utvrdio je odgovornosti dispečera koji je bio na dužnosti u noći 28. na 29. septembar prošle godine i donio odluku da vozilo Hitne pomoći ne izađe na intervenciju Srđanu Cvijiću (31) koji je dobio težak napad.

Kao što je Mondo ranije pisao, Srđanov brat Nemanja je kobne noći od dispečerke dobio odgovor da “prošetaju” do Hitne pomoći, a kada joj je objasnio da se on guši, da ne može da diše niti hoda, predložila im je da “zovnu taksi”. Srđan je preminuo iste noći na Urgentnom odjeljenju UKC RS u Banjaluci, a uzrok smrti nije do kraja utvrđen.

Postupak utvrđivanja odgovornosti dispečerke, pokrenut je na osnovu Nemanjine žalbe.

“Odgovornom radniku je izrečena disciplinska mjera u vidu novčane kazne u visini 20 odsto od osnovne plate u trajanju od tri mjeseca, što je maksimalna propisana novčana kazna za počinjenu težu povredu radne obaveze predviđene Kolektivnim ugovorom za JZU Dom zdravlja”, stoji u dopisu ove zdravstvene ustanove, a koji je dostavljen Nemanji Cvijiću.

Dodaje se i da je na pisani zahtjev Doma zdravlja, od strane Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS zatražen stručni nadzor u JZU Dom zdravlja. Obavljen je prvi sastanak i čeka se odluka Komisije za vanredni stručni nadzor ministarstva.

Nemanja Cvijić za Mondo je istakao da je Dom zdravlja formalno i tehnički ispoštovao dio procedure, ali da je utvrđena samo individualna, ali ne i kolektivna odgovornost za ovaj problem koji je sistemski i koji, što se pokazalo u ovom slučaju, može imati kobne posljedice.

On je istakao da je skeptičan po pitanju toga da će komisija nadležnog ministarstva ozbiljnije pristupiti ovom pitanju.

“Iskreno se tome nadam, ali jesam skeptičan. Sumnjam u velike promjene ali im se nadam, jer je to jedina želja mene i moje porodice. Srđana ne možemo vratiti, ali pokušavamo uticati da se nešto promijeni u sistemu i procedurama. Osim individualne odgovornosti radnika, Dom zdravlja i Hitna pomoć imaju i kolektivnu odgovornost prema građanima, odnosno svima nama kao osiguranicima zdravstene zaštite”, rekao je Nemanja.

Takođe, na osnovu prvog teksta o ovom slučaju, koji je Mondo objavio 14. oktobra prošle godine, Okružno javno tužilaštvo Banjaluka formiralo je krivični predmet. Tada je najavljeno da su nakon našeg teksta po službenoj dužnosti formirali predmet i da će obaviti provjere u vezi sa navedenim događajem.

Kako je za naš portal potvrđeno, još uvijek su u toku vještačenja i nije donesena odluka da li će istraga i zvanično biti otvorena ili donesena određena tužilačka odluka.

„U pomenutom predmetu nije donesena tužilačka odluka. Predmet se nalazi u radu, prikupljaju se potrebna obavještenja, a preduzimaju se i odgovarajuća vještačenja”, kazala je rukovodilac odnosa sa javnošću OJT Banjaluka Maja Đaković - Vidović.

/mondo.ba/

Auto Janković