1647 Objavljeno 26 januar 2021 Autor: Micro Mreza

Direktor firme „Nova DIPO“ Gornji Podgradci Veljko Beuk tvrdi da osnivanje sindikalne organizacije u toj firmi nema nikakve veze sa viškom radnika koji se pojavio.

Reagujući na tekst portala CAPITAL „Ćubić otpustio radnike jer su osnovali sindikat“, Beuk je naveo da Ćubić nije direktor društva „Nova DIPO“, niti da na bilo koji način učestvuje u poslovima vođenja društva iz djelokruga direktora.

„Sve poslovne odluke koje se odnose na prava zaposlenih radnika, pa tako i odluke u pogledu viška radnike donosi isključivo direktor društva zajedno sa rukovodstvom društva kao organima upravljanja i to na bazi analize stanja u društvu i u skladu sa odredbama Zakona o radu Republike Srpske“, naveo je Beuk.

Tvrdi da Ljubomir Ćubić „nema nikakvog uticaja na poslovne odluke „Nove DIPO“ Gornji Podgradci“.

Podsjećamo, CAPITAL je objavio saopštenje za javnost Saveza sindikata Republike Srpske o tome kako su radnici „Nova DIPO“ i članovi sindikata dobili otkaze jer su osnovali sindikalnu organizaciju. Saopštenje Saveza sindikata možete pročitati OVDJE.

CAPITAL je pojasnio da je vlasnik „Nove DIPO“ Ljubomir Ćubić, odnosno njegovo preduzeće „Niskogradnja“ Laktaši, što pokazuje i zvanični registar privrednih subjekata u Republici Srpskoj koji vodi Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF).

Beuk u reagovanju na tekst nije objasnio kako vlasnik firme „nema nikakvog uticaja na poslovne odluke“, a nije naveo ni ko čini „rukovodstvo društva“ s kojim on kao direktor zajedno donosi odluke.

Naveo je da su objavljene informacije neistinite, međutim u nastavku reagovanja potvrdio je da su tvrdnje sindikata tačne.

„Posebno skrećemo pažnju da je poslodavac prilikom utvrđivanja viška radnika kao kriterijum vrednovao neprekidan radni staž kod poslodavca, tako da je viškom proglasio radnike sa najkraćim radnim stažom kod poslodavca na konkretnom radnom mjestu. Članstvo u sindikalnoj organizaciji nije imalo uticaja na odluku o utvrđivanju viška radnika, a to najjasnije pokazuje podatak da je u grupi otpuštenih radnika sedam članova sindikalne organizacije, dok preko 20 radnika nema nikakvu vezu sa sindikalnom organizacijom“, naveo je Beuk.

Savez sindikata RS je u saopštenju naveo isto, odnosno da je za tehnološki višak u firmi „Nova DIPO“ proglašen odbor Sindikata i još 21 radnik, ne navodeći da su svi otpušteni radnici ujedno i članovi sindikata, što Beuk i potvrđuje.

Reagovanje direktora firme „Nova DIPO“ možete pročitati OVDJE.

/capital.ba/

Auto Janković