Auto Janković
435 Objavljeno 11 februar 2021 Autor: Micro Mreza

Predstavnici JPU "Lepa Radić" i CKUD-a "Lepa Radić" iz Gradiške, danas su u Spomen parku slobode u Gradišci položili cvijeće na bistu ove narodne heroine čije ime nose.

U nastavku, održan je zajednički radni sastanak na kom je razmotrena dosadašnja saradnja, prvenstveno kroz predškolske folklorne sekcije, kao i nastavak te unapređenje iste kada to epidemiološki uslovi dozvole.

Ova ustanova i udruženje, pored svojih redovnih ciljeva i zadataka, imaju obavezu i čast da čuvaju uspomenu na Lepu Radić, posebno se to čini dva puta godišnje, na dan rođenja i smrti.Lepa Radić je rođena 19. 12. 1925. godine u Gašnici u slobodarskoj porodici Radića. Drugi svjetski rat je zatekao kao maloljetnu djevojku koja se vrlo brzo uključila u najodgovornije ratne zadatke. Tokom ovog perioda, pokazala je izuzetnu hrabrost, požrtvovanost i odgovornost. U najkritičnijoj fazi odbrane Grmeča 1943. godine, Lepa je 8. februara zarobljena od strane neprijateljskih snaga. Nakon tri dana mučenje, obješena je u Bosanskoj Krupi 11. februara 1943. godine. 

Lepa Radić je 20. 12. 1951. godine proglašena za narodnog heroja Jugoslavije i to za istaknuti besprimjerni heroizam u borbi protiv narodnih neprijatelja.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative FreedomNo photo description available.

Centari civilnih inicijativa