1401 Objavljeno 15 februar 2021 Autor: Bojan Trgić

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izrazio je zadovoljstvo početkom imunizacije zdravstvenih radnika u Gradišci vakcinom "Sputnjik V" protiv virusa korona, istakavši da je prioritet sačuvati zdravlje onih koji brinu o zdravlju drugih.

Šeranić je naveo da će dio zdravstvenih radnika iz svih bolnica u Republici Srpskoj biti obuhvaćen ovom prvom vakcinacijom, za koju je obezbijeđeno 2.000 doza vakcina za 1.000 ljudi. Šeranić je naglasio da je pored vakcinacije iskoristio ovu posjetu da obiđe sve ono što je Ministarstvo radilo sa Bolnicom Gradiška.

"Koristim ovu posjetu da obiđemo sve projekte koje smo s Bolnicom Gradiška radili. To prije svega podrazumijeva proširenje kapaciteta bolnice u Gradišci kroz tri faze. Prvu fazu koja se realizovala putem Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, a podrazumijeva sredstva od 450 hiljada KM za projekat ojačavanja temelja i konstrukcija vezano za sam objekat ovdje koji se nalazi u Bolnici Gradiška. Drugu fazu koja podrazumijeva fazu energetske efikasnosti i treću završnu fazu, fazu opremanja koja će vlada kompletirati sam posao".

Šeraniće je dodao da se trenutno sprovodi projekat kojim će biti formiran sistem objedinjenih podataka, kako bi pacijenti lakše cirkulisali kroz bolnicu. Pored ovoga, na upit novinara, Šeranić je prokomentarisao u dug Bolnice Gradiška, koji je prešao 15 miliona KM.

"Mi ne možemo da pojedinačno rješavamo probleme, zato smo mi iz Vlade Republike Srpske opredjeljeni da taj problem rješavamo sistemski. Prošle godine su svim zdravstvenim ustanovama podignuti ugovori kako bi mogli da prebrode izazove koji stoje pred njima, tako da želimo da ih prvo učinimo likvidnim, a onda da rješavamo dugovanja koja su nastale u prethodnom periodu".

Ministar je pojasnio da će se masovna vakcinacija vršiti prioritetno u domovima zdravlja, a da će vakcinalni punktovi biti uspostavljani samo ako se za to ukaže potreba.

"To će definisati sam broj lica koja se budu prijavila za vakcinaciju, a sama masovna vakcinacija će zavisiti i od dinamike pristizanja vakcina. Institut za javno zdravstvo radi na svim predviđenim aktivnostima, završili su do sada obezbjeđenje uslova za hladni lanac za prenos vakcina i nabavku potrošne medicinake oprema koja je neophodna za vakcinaciju."

Direktor Bolnice Gradiška Rajko Dodik primio je, zajedno sa još 15 kolega vakcinu, te naglasio da je ubijeđen u njenu efikasnot.

"Danas smo mojih 15 kolega i ja vakcinisani ruskom vakcinom "Sputnjik V" i time je završen prvi krug vakcinacije u našoj bolnici. Slijedećim dozama koje budu dolazile biće vakcinisani i ostali radnici prema planu i programu. Oni koji budu željeli da prime jednu od tri vakcine koje je obezbijedila vlada Srbije, biće upućeni u Srbiju na vakcinaciju".

Dodik je naveo da je u kovid odjeljenjima u Bolnice u Gradišci trenutno zbrinuto 46 pacijenata, sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, od kojih je po sedam vitalno ugoženo ili na respiratoru.

Načelnik kovid odjeljenja Bolnice Gradiška Branka Milošević rekla je da su vakcine jedno od najvećih dostignuća u borbi protiv virusa korona, koje jedine u ovom trenutku mogu da spase čovječanstvo.

Ona je istakla da je danas primila vakcinu da bi bila primjer svojim saradnicima i pacijentima.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative FreedomNo photo description available.

Auto Janković