247 Objavljeno 03 mart 2021 Autor: Micro Mreza

Da bi neko darovao krvnu plazmu za liječenje oboljelih od korone potrebno je da prođe najmanje 28 dana od razvijanja bolesti pod uslovom da ima antitijela i da je imao blažu kovid kliničku sliku.

Ako je davalac krvne plazme imao težu kliničku sliku sa upalom pluća, potrebna je pauza od najmanje tri mjeseca.

Osim navedenog, dobrovoljni davalac krvne plazme ne može da ima više od 60 godina, te je potrebno da ima najmanje 60 kilograma telesne težine. Naravno, potrebno je da osobe budu dobreg opšteg stanja.

''Zavod za transfuzijsku medicine RS juče je počeo sa razdvajanjem krvi uz pomoć nabavljenog savremenog aparata – septaratora za prikupljanje krvne plazme od osoba koje su preboljele koronu. Ovaj aparat, separator krvnih ćelija, omogućava nam da od davaoca uzmemo samo određeni ciljani dio krvi, dok se ostali dio krvi vraća'', rekla je Guzijanova.

Ona je napomenula da je to sasvim nova procedura u sferi davalaštva, jer omogućava da davaoci daju samo ono što je najpotrebnije.

''U ovom momentu, prioritet nam je da prikupljamo rekonvalescentnu plazmu i trombocite, jer je veliki broj pacijenata oboljelih od Covid-19 kojima je potrebna ova terapija'', napomenula je Guzijanova.

Ona je napomenula da je uz separator nabavljena i oprema potrebna za skladištenje krvne plazme, jer je njen rok upotrebe do tri godine.

''Specifičnost ove procedure je što se plazma može davati češće, u razmaku od deset do 15 dana u odnosu na klasično davanje krvi. Nadam se da će naši građani pokazati veliki interes za ovaj način davanja krvi'', poručila je Guzijan.

Prvi davalac krvne plazme je Milan Petković koji je prošle godine imao težu kliničku sliku.

/Srpskainfo/

Testing centar Gradiška