3599 Objavljeno 03 mart 2021 Autor: Micro Mreza

Nevena Todorović, direktorica Doma zdravlja ponovila je danas da se epidemiološka situacija u republici Srpskoj pogoršala posebno u Banjaluci.

Ona je nakon sastanka o pogoršanoj epidemiološkoj situaciji rekla da je rast oboljelih u gradu na Vrbasu povećan 100 odsto.

"Stalan rast broja pacijenata sa povišenom temperaturom, razbolijevaju se mlađi građani i razvijaju teže kliničke slike", dodala je ona.

Istakla je da je primjetno da se građani ne pridržavaju preporučenih mjera.

"Ako se nastavimo kretati ovim tempom bojimo se da ćemo imati problema sa procesom vakcinacije", istakla je Todorovićeva.

Direktor UKC-a RS Vlado Đajić je rekao da su na UKC-u došli do zaključka da se povećava broj pacijenata koji zahtjevaju kliničko liječenje.

"Pacijenti koje pošaljemo kući se brzo vraćaju na liječenje. Apelujemo na građane da se pridržavaju mjera posebno u zatvorenom prostoru", rekao je Đajić.

Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković je rekao da se moraju modifikovati mjere.

"Danas ćemo razmotriti mjere da bismo ih mogli preporučiti Republičkom štabu za vanredne situacije", rekao je Zeljković.

Dodao je da se građani moraju pridržavati postojećih mjera.

"Kršenje ovih mjera dovelo je do pogoršanja epidemiološke situacije. Doveli smo se u situaciju da popunjavao bolničke kapacitete koje smo se trudili da oslobodimo. Da bi proces vakcinacije mogao da se obavi nama treba mnogo bolja epidemiološka situacija. Želimo da spriječimo slobodno širenje virusa i razvijanje teže kliničke slike. Sada imamo osobe kojima simptomi kovida ostaju i po nekoliko mjeseci", istakao je Zeljković.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da u odnosu na prošli ponedjeljak imamo značajnije pogoršanje situacije.

"Iz tog razloga smo razgovarali da se danas oganizuju štabovi različitih institucija. S druge strane smo razgovarali o nepoštovanju mjera, imamo informacije da se na kulturnim i sportskim dešavanjima krše mjere, ne nose se maske. Govorimo o dvoranskim sportskim događajima, posebno mlađih sportaša gdje roditelji ne nose maske. Problem je da ako kapacitete domova zdravlja koje smo odvojili za proces vakcinacije ponovo moramo vratiti za liječenje kovid pacijenata. Sutra ćemo razmotriti ponovo realizaciju rada od kuće gdje je moguće, razmatraće se rad ugostiteljskih objekata, održavanje sportskih događaja, kao i maksimalan broj osoba u ugostiteljskim objektima", rekao je Šeranić i dodao:

"Imamo problem na primjer u Hercegovini gdje građani Crne Gore rezervišu mjesta za proslavu 8. marta. Primijećeno je da lokalne zajednice ne sprovode mjere, a krizni štabovi u nekim lokalnim zajednicama više ne rade".

Šeranić je rekao da će biti vraćanje obaveznog nošenja maski na otvorenom zavisiti od preporuka Instituta.

"Ići ćemo prema strožim kontrolama nošenja maski u zatvorenim prostorima", rekao je Šeranić, pišu Nezavisne.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Testing centar Gradiška