Krčma kod Ace
4718 Objavljeno 19 mart 2021 Autor: Micro Mreza

Štab za vanredne situacije grada Gradiška insistira da se strogo poštuju mjere Republičkog i Gradskog štaba za reagovanje na pojavu virusa korona (COVID-19) zbog izuzetno teške situacije i očuvanja zdravlja i života građana, te apeluje na neodgovorne privredne subjekte i pojedince, koji se ne budu pridržavali mjera, da će biti sankcionisani, a njihovi objekti zatvoreni, kako bi se izbjeglo zatvaranje grada i Republike Srpske.

Gradski štab upućuje apel svim građanima da se radi svog zdravlja i zdravlja osoba koje ih okružuju pridržavaju svih propisanih mjera, ali isto tako da prijave nesavjesno ponašanje i kršenje mjera od strane drugih lica Policijskoj upravi grada Gradiška pozivanjem na besplatni broj 122.

Gradonačelnik grada Gradiška Zoran Adžić istakao je da je u poslednjih petnaest dana došlo do pogoršanja epidemiološke situacije, ne samo na području Gradiške već i cijele Republike Srpske i regiona, i dodao da je na današnjoj sjednici Gradskog štaba za vanredne situacije konstatovano da je ovo najteži period od početka pandemije. On je istakao da je došlo do povećanja broja pozitivnih na virus korona i da je prisutan trend povećanja broja oboljelih sa teškom kliničkom slikom.

''Donijeli  smo zaključak o produženju svih dosadašnjih mjera do 25.marta ove godine i zaključak o formiranju kontrolnih timova  koje će sačinjavati pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, komunalne policije i inspekcije'', istakao je Adžić i dodao da će timovi vršiti pojačane kontrole.

Adžić je još jednom ukazao na ozbiljnost situacije i apelovao na građane, da se u cilju zaštite zdravlja, pridržavaju svih preporučenih mjera. On je najavio da će se prema svima koji ne budu poštovali propisane mjere djelovati represivno kako ne bi došlo do potpunog zaključavanja grada.

Načelnik Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Gradiška, Slađana Tepavac potvrdila je da je epidemiološka situacija na području Gradiške u proteklih nekoliko dana pogoršana i da ima tendenciju daljeg pogoršanja.

Na području Gradiške trenutno je na virus korona pozitivno 117 lica dok su pod nadzorom 173 lica. Tepavac je istakla da je najveći broj pozitivnih u dobi od 30 do 49 godina, a da je od početka pandemije do danas od posljedica virusa korona preminulo 113 lica iz Gradiške.

''Mi imamo dobre mjere, potrebno je samo obezbijediti striknu kontrolu provođenja postojećih mjera da ne bismo došli u situaciju kolektivnog zatvaranja'', naglasila je Tepavac  i pozvala sve na ličnu odgovornost i poštovanje mjera.

Govoreći o vakcinaciji protiv virusa korona Tepavac je rekla da će naredne sedmice početi vakcinacija lica starijih od 65 godina za koju se, do sada prijavilo oko 2000 lica. Formiran je i vakcinalni punkt u Kulturnom centru, a o terminima vakcinacije građani će na vrijeme biti obavješteni. Ona je istakla da će danas biti završena vakcinacija korisnika i zaposlenih u domovima za stara lica gdje je do za sada vakcinisano 114 zainteresovanih lica.

Direktor Bolnice Gradiška Rajko Dodik istakao je da se u ovoj ustanovi trenutno od posljedica virusa korona liječi 58 lica sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.On je naglasio da je od tog broja deset lica priključeno na respiratore.

''Zbog pogoršanja epidemiološke situacije naši kapaciteti su popunjeni zbog čega razmišljamo da se vratimo u kovid režim'', istakao je Dodik i dodao da je ostalo još 7 slobodnih kreveta za kovid pacijente.

/MM/Radio Gradiška/

Auto Janković