2525 Objavljeno 06 april 2021 Autor: Bojan Trgić

Komentarišući Javni poziv za dodjelu novčane pomoći socijalno ugroženim i nezaposlenim borcima, predsjednik Gradske boračke organizacije Gradiška Milovan Gagić je poručio da je ovo samo neka vrsta kupovanja socijalnog mira i da borcima treba trajno sistemsko rješenje.

Na osnovu zaključaka predsjednika Boračke organizacije Republike Srpske, Vlada Republike Srpske je formirala radnu grupu sastavljena iz članova Boračke organizacije Republike Srpske i drugih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata. Ta radna grupa je donije ovakav jedan dokument ali je u startu vidljivo da pomenuta grupa nije komptetentna za ovakvo nešto, ističe predsjednik Gradske boračke organizacije Gradiška Milovan Gagić.

“Pomenuta radna grupa ne zna kakvo je stanje na terenu. Zato ovaj Javni poziv ima mnogo nedostataka, koji se ogladaju u, prije svega, velikom broju stavki koje se nalaze u ovom dokumentu, zbog čega borci masovno odustaju od zahtjeva, isto tako postavljen je uslov od 60 godina starosti, pa borac koji ima 60 godina i jedan mjesec ne može na ovo aplicirati, a oni su itekako u stanju potrebe za ovom pomoći. Isto tako ovo je jednokratna novčana pomoći za koju ne znamo u kom je iznosu, što je takođe lose urađeno.”

Gagić dodaje i to da se na zadnjoj stranici nalazi i dio o podnosiocu zahtjeva, koji je kaon eka vrsta imovinskog kartona, umjesto da to bude socijalna karta, pa su tu brojne stavke postavljene nepotrebno, potput pitanja za imovinu i tako dalje.

Ono što borcima treba je sistemsko rješenje, a ne jednokratne novčane pomoći. Gradska boračka organizacija i pored svega poziva borce da apliciraju na pomenuti javni poziv, jer je, kako oni kažu, svakom borcu svaka marka u ovom vremenu dobro došla ali apeluje na institucije da postoji samo jedno rješenje za borce. Brcima se jedino može pomoći sistemskim trajnim rješenjima a to podrazumijeva izmjene zakonskih akata vezanih za prava boraca prvenstveno Uredbe o boračkom dodatku.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Auto Janković