13760 Objavljeno 16 april 2021 Autor: Micro Mreza

Republički štab za vanredne situacije održao je danas 81. sjednicu.

Jedina promjena u odnosu na prethodni period jeste da će se od ponedjeljka u školskim klupama naći đaci srednjih škola u Republici Srpskoj.

Nastava u srednjim školama i visokoškolskim ustanovama počinje u ponedjeljak, rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS nakon sjednice Republičkog štaba za vanredne situacije.

Šeranić je dodao da jedinice lokalne samouprave imaju mogućnost da donose pojedinačne odluke.

“Imamo nešto manji broj zaraženih i manji broj uzoraka koji dolaze sa terena”, rekao je Šeranić.

Takođe je naveo da ima manje osoba na bolničkom liječenju.

"Sve mjere treba da nastavimo da sprovodimo jer dolazi period vaskršnjih praznika i 1. maj", upozorio je Šeranić i zamolio građane da taj izazov okupljanja dobro prođemo i da zadržimo trend pada broja zaraženih.

Trenutna epidemiološka situacija je u početku perioda stabilizacije, rekao je direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

Podsjetio je da smo sličnu situaciju imali u novembru.

"Cilj je da maksimalno smanjimo pritisak na zdravstvene ustanove, tako što ćemo razvući epidemiološku krivu", naglašava Zeljković.

Kaže da sada manji broj zahtijeva testiranje.

"Poboljšanje epidemiološke situacije ne znači da mora doći do popuštanja mjera. Pred nama su praznici, što je rizičan period u pogledu većeg kontaktiranja ljudi. Pozivamo građane da budu svjesni da situacija brzo može biti narušena, ako ne budemo poštovali mjere. Trebale su nam tri sedmice oštrijih mjera, da dođe do blage stabilizacije", naglašava Zeljković.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Auto Janković