Auto Janković
1313 Objavljeno 28 april 2021 Autor: Srna

Beba dvadesetdevetogodišnje porodilja D.Đ. koja je preminula je u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske od posljedica bolesti izazvane korona virusom je stabilnog zdravstvenog stanja, saopštili su iz UKC.

Ne prima nikakvu terapiju i čeka se da postigne odgovarajuću tjelesnu težinu da bi mogla biti otpuštena iz bolnice, dodaju u saopštenju.

''Koristimo još jednom priliku da apelujemo da građani i najosjetljivije kategorije stanovništva poštuju preporučene protivepidemijske mjere. Takođe, želimo da ukažemo na važnost vakcinacije kako za osobe starije životne dobi, tako i za osobe koje planiraju trudnoću i trudnice'', naveli su iz UKC-a Republike Srpske u Banjaluci. 

Iz UKC su naveli da je porodilja preminula juče oko 17.30 časova u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a, te da nije imala udružena oboljenja.

''Ovo je prvi slučaj u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske da porodilja premine od posljedica bolesti izazvane korona virusom'', istakli su iz UKC-a.

Kako su pojasnili, pacijentkinja D.Đ. (1992) se 22. marta javila u sedmom mjesecu trudnoće u Urgentni kovid centar UKC zbog sumnje na infekciju virusom korona.

''Nakon dijagnostičke obrade, pozitivnog brzog antigenskog testa na virus korona i pregleda pacijentkinji se preporučuje hospitalizacija u Kovid 3 Odjeljenju Klinike za ginekologiju i akušerstvo koju ona odbija, te odlazi svojevoljno na kućno liječenje uz preporučenu simptomatsku terapiju'', navodi se u saopštenju UKC-a.

Pacijentkinji je, kako navode, 23. marta uzet uzorak za pi-si-ar test koji je pokazao da je pozitivna na virus korona.

Iz UKC-a su naveli da se pacijentkinja 25. marta u večernjim časovima zbog pogoršanja opšteg stanja javlja u Urgentni Kovid centar nakon čega ostaje na hospitalizaciji u Klinici za ginekologiju i akušerstvo gdje se nalazi na kiseoničkoj podršci.

''Zbog maksimalne progresije bolesti 30. marta je konzilijum ljekara UKC-a odlučio da se pacijentkinja porodi carskim rezom. Zbog izuzetno teške kliničke slike i životne ugroženosti premješta se na dalje liječenje u Kliniku intenzivne medicine za nehirurške grane'', navodi se u saopštenju.

Nakon prijema, dodaju iz UKC-a, stanje pacijentkinje se iz časa u čas rapidno pogoršavalo i uprkos svim preduzetim terapijskim modalitetima i zvaničnim preporukama za liječenje, pacijentkinju su morali spojiti na respirator.

''Kako bolest napreduje i dalje, pacijentkinja se 4. aprila priključuje na veno-vensku ekstrakorporalnu membransku okisgenaciju /VV –ECMO/ – vještačka pluća najnovije generacije'', istaknuto je u saopštenju.

Uprkos svim preduzetim metodama liječenja i naporima ljekara da mladoj ženi spasu život, iz UKC-a su naveli da je pacijentkinja juče preminula.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Centari civilnih inicijativa