Auto Janković
707 Objavljeno 01 jun 2021 Autor: Bojan Trgić

Ministrica prosvjete i kulture Natalija Trivić boravila je u Gradišci, gdje je ovom prilikom posjetila Gradsku upravu Gradiška, Tehničku školu Gradiška i JU Narodnu biblioteku Gradiška.

Cilj posjete ministrice je bio razgovor o prethodnoj godini, koja je bila teška i izazovna kada je u pitanju kultura i obrazovanje ali i razgovor o investicijama, te iskoracima koje je grad Gradiška napravio, prije svega misli se na dualno obrazovanje.

"Gradiška je zaista jedna od vodećih u Republici Srpskoj usaglašenosti privrede i obrazovanja kada su u pitanju srednje škole. Upisne politike u osnovne škole predviđaju da će nivo upisanih učenika u Gradišci ostati na prošlogodišnjem nivou, što je nama veoma važno", kazala je Trivić i dodala da je zadovoljna i radom obrazovnih i kulturnih institucija, u kojima nije bilo širenja pandemije ali je naglasila da će u narednom periodu staviti akcenat na Narodnu biblioteku Gradiška, kojoj bi trebao novi adekvatan prostor.

Kada je u pitanju problematika prevoza đaka do škola u ruralnim područjima, koji nije riješen, dok za gradske škole jeste Trivić je naglasila da je na lokalnim zajednicama obaveza da organizuju prevoz đaka. 

Zadovoljstvo stanjem obrazovanja i kulture na teritoriji Gradiške nije krio ni gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić, koji je naglasio da je cilj da đaci koji završe srednju školu postanu konkurentni na tržištu rada ili da imaju adekvatne temelje ukoliko se odluče za studije.

"Jedna smo od rijetkih lokalnih zajednica koja je uvela Sajam obrazovanja i zapošljavanja gdje želimo đacima osnovnih i srednjih škola da predstavimo proizvodne subjekte na prostoru grada Gradiška, kako bi se oni lakše opredjelili za određene smjerove gdje sutra imaju upotrebnu vrijednost i mogu domah da se zaposle", rekao je Adžić.

Adžić je naglasio da očekuje da će u Tehničkoj školi u Gradišci od jeseni biti uveden novi smijer "Tehničar robotike", gdje će i profesori imati teorijsku i praktičnu obuku, kako bi što kvalitetnije znanje i praktičan rad prenijeli učenicima.

Inicijativu za uvođenje novih smjerova u škole inicirala je upravo Tehnička škola Gradiška, koju je ministrica Trivić takođe posjetila. Direktor škole Vlado Tomić se pohvalio dosadašnjim učinkom kada je u pitanju ova škola ali je najavio i nove projekte.

"U saradnji sa privrednim subjektima od kojih je potekla inicijativa za uvođenje dva nova zanimanja u obrazovni sistem Republike Srpske a to je zanimanje tehničar za robotiku i CNC operater, ja ne sumnjam da ćemo kao i do sada dobiti podršku šire društvene zajednice. Nadamo se da ćemo u saradnji sa Pedagoškim zavodom Republike Srpske i Ministarstvom prosvjete već od iduće godine moći upisati ta nova zanimanja", naglasio je Tomić.

Direktor Tehničke škole je dodao i to da im ponestaje prostora za nove mašine, pa se nadaju da će novim projektom na koji su nedavno aplicirali i to riješiti, čime će ova škola kompletirati svoju ponudu novim đacima, koji imaju želju da izučavaju mašinske i elektro predmete. 

Nakon posjete Tehničkoj školi, ministrica Trivić je posjetila i Narodnu biblioteku Gradiška, koja, kako je istaknuta muku vodi s prostorom, a čuva brojna važna djela, što je zadatak lokalne zajednice i Ministarstva da i ovaj problem u narednom periodu riješe.


Pratite ''Micro mrežu'':
Facebook, Logo, Social Network, Network What is the history of Instagram's logo? - QuoraTwitter logo history | Creative Freedom

Centari civilnih inicijativa