468 Objavljeno 04 jun 2021 Autor: Micro Mreza

Deveti projekat Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji "Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske" biće organizovan 19. do 27. juna.

Djeca sa Kosova i Metohije doće će u Republiku Srpsku uz određene mjere zaštite koje je preporučio Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, navodi se u saopštenju predsjednika odbora.

Preporuka Instituta radi dolaska velikog broja dece sa Kosova i Metohije da djeca i pratioci urade PSR testove 48 sati prije polaska ili na ulasku u Republiku Srpsku i Bosnu i Hercegevinu.

''Ranije smo dobili saglasnost Štaba za spasavanje i zaštitu Brčko distrikta i Bosne i Hercegovine da djeca koja dolaze mogu ući bez testa i boraviti u Brčko distriktu, ali po dogovoru uradićemo testove za svu djecu radi ukupne sigurnosti i poštovanje mjera i preporuka'', kaže predsjednik Odbora Milorad Arlov.

Saglasnost je tražilo Ministarstvo bezbjednosti BiH da bi mogli dobiti saglasnost da djeca sa Kosova i Metohije, koja nemaju dokumenta Srbije (pasoš ili ličnu kartu) mogu ući pod posebnim uslovima u Bosnu i Hercegovinu.

''Već smo dogovorili sa predsjednicima srpskih opština i direktorima osnovnih škola na Kosovu i Metohiji da djeca i pratioci urade Pi-Si-Ar testove kao i ljekarske preglede prije polaska u Republiku Srpsku. Radujemo se mi, a posebno djeca sa Kosova i Metohije realizaciji ovog jedinstvenog projekta povezivanja djece sa Kosova i Metohije i Republike Srpske'', kaže Arlov.

Planiran boj djece je 579 u pratnji 54 prosvjetna radnika.

''Raduje nas što će kao dio toga projekta doći oko 25 diece i mladih sa poteškoćama u razvoju u pratnji svojih roditelja iz Udruženja roditelja "Podrži me" iz Kosovske Mitrovice, za koje i gradimo, i ove godine završavamo, veliki Dnevni centar "Podrži me-9.januar" u Kosovskoj Mitrovici. Oni će biti posebni gosti Odbora četiri dana smešteni u Hotelu Prijedor'', rekao je Arlov.

Djeca će biti sedam dana smještena, kao svake godine, u porodicama svojih vršnjaka.

''Vjerujemo da smo sa ovim svi zajedno, bar u nekoj mjeri, pobijedili pandemiju i krenuli prema normalnom životu. A djeca sa Kosova i Metohije da dođu u Republiku Srpsku i osjete gostoprimstvo i bratsku ljubav koju Republika Srpska gaji prema njima na Kosovu i Metohiji'', navodi se u saopštenju predsednika Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji "Spojimo decu Kosova i Metohije i Republike Srpske", Milorada Arlova.

/TV Most/

Auto Janković