323 Objavljeno 12 jun 2021 Autor: Micro Mreza

U Republici Srpskoj svakog mjeseca u prosjeku stotinu vozila bude parkirano zbog neispravnosti koja se potvrdi vanrednim tehničkim pregledom, a najčešće razlozi za to su kvar na kočionom i sistemu upravljanja, te svjetlosnoj signalizaciji.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS, policija je za pet mjeseci ove godine godine na vanredni tehnički pregled uputila 820 vozila, od čega je zbog neispravnosti iz saobraćaja isključeno 540 četvorotočkaša, dok je 170 vozača odbilo da se podvrgne toj kontroli.

U MUP-u dodaju da je policija lani na vanredni tehnički pregled uputila 1.639 vozila, od kojih je 240 bilo ispravno, a 1.181 neispravno, a u 218 slučaja je odbijen vanredni tehnički pregled.

''Najveći broj utvrđenih tehničkih neispravnosti vozila evidentiran je na području policijskih uprava Doboj, Prijedor i Banjaluka'', kazali su u MUP-u.

Portparol Auto-moto saveza RS Perica Pećanac kaže za “Glas Srpske” da su njihova istraživanja pokazala da se lani najčešća neispravnost na vozilima odnosila na kočioni i sistem upravljanja, kao i svjetlosnu signalizaciju.

''Ovi podaci govore da je policija vrlo dobro odrađuje svoj posao, odnosno da je prepoznala da postoje neispravnosti na vozilima te ih je uputila na vanredni tehnički pregled. Upoređujući ukupan broj kontrolisanih i broj vozila kod kojih su utvrđene nepravilnosti možemo zaključiti da nije velik broj neispravnih vozila, ali opet zabrinjava to što se na putevima Srpske, ipak, voze neispravna vozila koja predstavljaju veliku opasnost za sve učesnike u saobraćaju'', istakao je Pećanac.

Komentarišući vlasnike četvorotočkaša, teretnjaka i ostalih vozila koji odbiju da se odazovu na poziv za vanredni tehnički pregled, Pećanac je rekao da je to isključivo riječ o ljudskom nemaru, odnosno bahatosti pojedinaca.

''Ne postoje izgovori za takvo ponašanje vozača i njima nije mjesto na putevima Srpske'', rekao je Pećanac.

U Agenciji za bezbjednost saobraćaja RS ističu da je tehnička neispravnost usko povezana sa prosječnom starošću voznog parka, koja u Srpskoj iznosi 17 godina.

''Za očekivanje je da se starija vozila više kvare nego novija. Međutim, nisu svi u mogućnosti da kupe novije vozilo, dok zbog teške ekonomske situacije mnogi vozači sve češće odlažu odlazak kod majstora, čekajući povoljniji finansijski trenutak, ne razmišljajući da na taj način dovode u rizik sebe i svoju porodicu koju voze, ali i druge učesnike u saobraćaju'', kazao je zamjenik direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja Milija Radović.

Kazne

U MUP-u ističu da u slučajevima kada vozač odbije odlazak na vanredni tehnički pregled vozila, policijski službenik na licu mjesta privremeno izuzima potvrdu o registraciji vozila i registarske tablice, te isključuje vozilo iz saobraćaja, a za počinjeni prekršaj vozač dobija kaznu u iznosu od 100 KM i jedan kazneni bod.

''U slučaju da je vozilo u vlasništvu pravnog lica, ono će biti kažnjeno kaznom u rasponu od 1.000 do 8.000 KM. Kazna za odgovorno u pravnom licu je od 100 do 300 KM'', naveli su iz MUP-a.

/Glas Srpske/

Centari civilnih inicijativa